Sanatın her alanına müdahale

Gericilerin bu kez hedef tahtasında Çerkezköy'de oynanan bir tiyatro oyunu vardı. Münferit bir vaka olarak adlandırılamayacak olan bu olay gericiliğin sanata ve sanatçıya yönelik saldırılarının son örneği oldu.

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde 19 Ekim Cuma günü oynanan “Kim kimdir” isimli tiyatro oyunu gerici basın ve özellikle Akit Gazetesi tarafından hedef tahtasına konuldu. Saldırının arkasındaki neden ise oyunda hıristiyan motiflerin yer alması ve oyun esnasında bira içildiği iddiası oldu. Oyunun yönetmeni ise oyunu sahneledikleri yerin belediyesinin AKP’ye ait olduğunu bildiklerini, oyun öncesinde senaryoyu Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce’ye gösterdiklerini ve İnce’nin talebi doğrultusunda senaryoda bazı değişiklikler yaptıklarını söylemişti.

Yönetmen Deniz Güvenç, dün soL gazetesine yaptığı açıklamada senaryo gereği oyunda bira içen bir karakter olduğunu, bunun için Çerkezköy'de bir bardan boş şişe aldıklarını, içlerine ise meyve suyu ve soda koyduklarını dile getirdi. Kalp hastası olduğunu belirten Güvenç, yapılan haberler nedeniyle büyük bir üzüntü yaşayarak, hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Çerkezköy’de yaşanan bu olay ve gerici basının sanata karşı olan bu saldırgan tutumu ise yeni değil. Çerkezköy’de oynanan oyun, Zaman gazetesi ve Habervaktim sitesi tarafından “Başkan Hac’da rezillik sahnede” başlığı ile hedef listesine dâhil edilirken, oyundan bir gün önce, Fazıl Say’ın “dine hakaret” gerekçesiyle hakkında açılan davanın ilk gününde, gerici basın Say’a destek veren aydınlara nefret kustu. Din eleştirisinin her türlüsünü hakaret olarak algılayan gerici basın, Fazıl Say’ın sosyal paylaşım sitesinde yazdığı Hayyam dizelerine tahammül edemezken, aynı esnada klasik müziğe karşı da savaş açıyor ve bu tarz müziği alafrangacılık olarak adlandırıyor.

Son birkaç gün içinde yaşanan bu iki olay, gerici basının ve iktidarın müdahale ettiği, hakaret ettiği, hakkında dava, soruşturma açtığı münferit iki olay değil. Daha önce de Şevval Sam, Pınar Aydınlar, Mehmet Aksoy, İdil Biret, Cem Mansur, Meral Okay, Nedim Gürsel, İskender Küçük gibi müzik, tiyatro, heykel, edebiyat gibi birçok sanat dalında faaliyet gösteren sanatçı da gerici basın tarafından hedef gösterilmiş ve engellenmeye çalışıldı. Birçoğunda bu işlemi gerici basın başlatırken, kimi zaman da belediye başkanları, iktidar yetkilileri ya da Başbakanın doğrudan müdahale etmeye kalkıştığı örnekler de yaşandı.

Sanata karşı topyekun mücadele!
Son dönemde sanata ve sanatçıya yönelik bu saldırıların bazı örnekleri şöyle sıralanabilir:

- Yaklaşık dört ay önce katıldığı bir etkinlikte türban ile ilgili görüşlerini dile getiren Şevval Sam’a karşı linç kampanyası düzenlendi ve sanatçının konserleri AKP’li Karamürsel ve Düzce Belediyeleri tarafından iptal edildi.

- Türk halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar Munzur Festivali’nde seslendirdiği türküler üzerinden “örgüt propagandası” yapmakla suçlandı ve üç yıl festivalde söylediği türküleri söylememe “cezasına” çarptırıldı.

- Başbakan Erdoğan tarafından “ucube” olarak adlandırılan ve bu nedenle yıkılmasına karar verilen Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy’a destek vermek amacıyla Eskişehir’de açılan “Ucube-Ebucu” adlı karma serginin iki ressamına “dine hakaretten” dava açıldı.

- “Muhteşem Yüzyıl” dizisi nedeniyle sağlığında gericilerin tepkisini üzerine çeken oyuncu ve senarist Meral Okay’ın vefatı üzerine Yeni Akit gazetesinin internetteki yüzü Habervaktim.com, sanatçı hakkında “o kadın camiye mi gidecek fırına mı”, "o kadın öldü, kocası ile aynı kaderi paylaştı" gibi kin dolu başlıklar atmaktan geri durmadı.

- Yeni Akit Gazetesi’nin “kutsal mekânda içki içiyorlar” diyerek hedef gösterdiği, daha sonrasında Alperen Ocakları’nın tekbirlerle saldırdığı Topkapı Sarayı bahçesindeki İdil Biret konserinin ardından hakkında dava açılan Alperen Ocakları İstanbul eski başkanı Mustafa Kayatuzu ise “başınızı gövdenizden alırız” demesine rağmen beraat etti.

- Yine Yeni Akit Gazetesi tarafından hedef gösterilen bir isim de şair Küçük İskender oldu. Gazete tarafından Küçük İskender’in İstanbul Modern’de yapacağı söyleşi hedef gösterildi ve Küçük İskender’in çağrılmasının ardında “saf zihinleri ifsad etme gayesi” olduğu yazıldı.

- 2011 Akbank Sanat Caz Günleri kapsamında konser vermek için Türkiye’ye gelen İsrailli müzik grubu Adama Ensemble’in programı da gericilerin tepkisini çekti ve Akbank Sanat Müdürü Yeni Akit haberinde hedef gösterildi.

- Sadece İsrailli oldukları için gericilerin tepkisine maruz kalan bir diğer grup ise Cameri Tiyatrosu Topluluğu oldu. 17-28 Mayıs 2011 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşen Devlet Tiyatroları 2. Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katılmak için gelen İsrailli tiyatro topluluğu gericilerin “protesto edeceğiz” açıklamasından sonra ülkelerine geri döndü.

- Kendilerinden olmayan sanatçıya karşı her türlü müdahaleyi gerçekleştiren gericilere bir destek de Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı İ.Melih Gökçek’den gelmişti. Gökçek, heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Altınpark’taki “Periler Ülkesinde” isimli eserini “böyle sanatın içine tüküreyim” demiş ve heykeli parçalatarak, kaldırtmıştı.

- Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konserine yapılan saldırının ardından, yine Topkapı Sarayı’ndan gerçekleşecek olan Cem Mansur yönetimindeki klasik müzik konseri hedef gösterilmiş ve Mansur’a “Yahudi olmaktan”, “İslam düşmanlığına” kadar birçok sıfat yakıştırılmıştı.

- Beyoğlu’nun tarihi sinemaları bir bir kapatılırken, 2010 yılında Beyoğlu’ndaki Kumbaracı 50 Tiyatrosu’nda sergilenen “Yala Ama Yutma” isimli oyun ahlaksız olduğu gerekçesiyle yine Habervaktim.com sitesinin saldırısına maruz kaldı.

- Yazar Nedim Gürsel’e de 2009 yılında “Allah’ın Kızları” romanında “dini değerleri aşağılamak” “suçuyla” dava açıldı.

(soL-Haber Merkezi)