Sanatçılar da 5 Haziran’da grevde!

Sanatçıların bağlı olduğu Kültür Sanat-Sen, 5 Haziran’da greve giderek iş bırakma kararı aldığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki sanatçılar, devlete bağlı sanat kurumlarının kapatılmasını öngören yasa taslağını protesto ediyor. Kültür Sanat-Sen, 4 bine yakın sanatçıyı İl Kültür ve Turizm müdürlüklerine gönderecek taslağı protesto etmek için bir dizi program hazırladı. Sendika bu kapsamda 2 Haziran’da Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nin açılışında bir basın açıklaması yapacak.

8 Haziran’da kitlesel eylem
Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre 5 Haziran’da turnede veya programı olan tüm sanatçıların Ankara’ya gelmesi planlanıyor. Bu tarihte turnede olan eserlerin gösteriminde ve Antalya’daki Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali programındaki ‘Aspendos’ ve ‘Yüzyılların Aşkı’ eserlerinin sahnelenmesinde aksaklıkların yaşanması bekleniyor. Ayrıca gerekli izinlerin alınması dâhilinde 7 Haziran’da, Ankara’da büyük bir konser planlanıyor. 8 Haziran’da da Ankara’da tüm Türkiye’den gelen sanatçıların katılımıyla kitlesel bir basın açıklaması yapılacak.

“Sanat öğrenen çocuklar işsiz kalacak”
Sanatçılardan ilk tepki, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden ünlü orkestra şefi ve besteci Selman Ada’dan geldi. Ada, Facebook sayfasından yayınladığı mesajında düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti:

“Bu çalışma sanatçının zaten iyice bozulmuş olan ekonomik seviyesini ayaklar altına almakta olduğu için Anayasa’nın 64. maddesine aykırıdır. Tiyatrosuz, senfonisiz, operasız, balesiz toplumlar gelişmemiş ülke olunduğunun göstergesidir. Türkiye bunu kaldıramaz. Çalışma, bu kurumları tasfiye etmektedir. Bu, tam bir kâbustur. İngiliz sistemine ilk ağızda benziyor gibi görünse de Türkiye’de hazırlanan içeriği çok sakıncalıdır. İngiliz modelinde, hükümet sadece ‘maddi destek’ verir. Taslakta sanatı politize etmek de amaçlanmakta. Konservatuvarlarda heyecanla sanat öğrenen çocuklar işsiz kalacaktır. Demokrasilerde sanat kurumları daima devlet tarafından finanse edilir. Ama yönetimleri mutlaka sanatçıya bırakılarak özerk bir statü ile taçlandırılır.”

“Bu ranta dayalı bir kurul”
Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya da eleştirilerini şöyle dile getirdi:

“Bu ranta dayalı bir kurul. Hakkâri’de kimse opera oynamaz. Bu taslak yasalaşırsa bir kaos oluşturacak. 18 yıldır misafir sanatçı statüsüyle bale yapanlar işsiz kalacak. Sanatçıların moral ve motivasyonları en alt düzeye indi. Devletin atölyelerini hangi firmalar alacak? İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’ne giden sanatçılar nerede prova yapacak?”