Sanata değil asfalta bütçe

AKP'li üyelerin çoğunlukta olduğu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, belediyenin kültür ve sanat için ayırdığı bütçenin 10 milyon TL'si, AKP'lilerin oylarıyla fen işlerine aktarıldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok'un haberine göre, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında kültür ve sanat faaliyetleri için kullanmayı planladığı bütçenin 10 milyon TL’sinin AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla fen işlerine aktarıldı. CHP’li Başkan Yılmaz Büyükerşen’in her köye gezici tiyatro, her ilçeye sinema ve uluslararası festivallerle ilgili projeleri askıya alınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

“Asgari ücretli, 2 çocuklu bir aile hiç olmazsa ayda bir tiyatroya gidebilsin diye fiyatları düşük tutmuştuk, şimdi o bile lüks haline geldi” diyen Büyükerşen, karar karşısında yapacak bir şey olmadığını söylerken “Kendilerine yakışanı yaptılar. İnsan üzülüyor. Ne diyebilirim ki bu bağnazlık karşısında?” sözleriyle isyan etti.

AKP'lilerin asfalt sevdası

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP grubunun çoğunluk gücünü kullanarak kültür sanat için ayrılan 28 milyon TL’lik bütçenin 10 milyon TL’sini Fen İşleri Müdürlüğü’ne aktarması, kentin bir numaralı gündem maddesi oldu. Konuyla ilgili konuşan Büyükerşen, belediye meclisinde AKP’nin 29, CHP’nin ise 16 üye ile temsil edildiğini söyleyerek, son “bütünşehir yasası” uyarınca 29 üyenin Eskişehir’in 100 bin nüfusa karşılık gelen taşra bölgelerinden geldiğini, merkezde 800 bin nüfusun ise 16 üye çıkartabildiğini belirtti. Bütçenin önceki tüm süreçlerde oy birliği ile karara bağlandığını söyleyen Büyükerşen, kendisinin yurtdışında olduğu sırada yapılan toplantıda, AKP’li üyelerin bir önerge vererek 10 milyon TL’nin fen işlerine aktarılmasının önünü açtıklarını belirtti. Büyükerşen “Arkadaşlar bu parayla asfalt yapmak istiyorlarmış. Ancak o iş için de yeterli ödenek vardı” dedi. Gençlik kenti olarak bilinen Eskişehir’de yıllardır kültür sanata büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükerşen, şu açıklamaları yaptı:

Örneğin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 7 sahnede oynuyordu, uluslararası çocuk tiyatroları festivali düzenliyorduk. Şimdi bunu yapma şansımız kalmadı. Son belediye düzenlemesinden sonra Eskişehir’in bugün 520 mahalle, 12 de ilçesi var. Ben o mahallelere tiyatro, konser götürmeyi planlıyordum. Her ilçede bir sinema kuracaktım. Yaz mevsiminde köylerde gezici sinema etkinlikleri planlamıştık. Şimdi bütün bunlar kaldı. Biz değişik repertuvarlardan 65 kişilik yerli ve yabancı sanatçı grubuyla konserler düzenledik. Şimdi onların Eskişehir’e gelmeleri de zorlaşacak. Aynı şekilde uluslararası halk dansları etkinliklerimiz, heykel, seramik, resim çalıştaylarımız da tehlikeye girdi.

AKP hükümetinin tiyatroların “belediyelere devredilmesi” projesini gündeme getirdiğini anımsatan Büyükerşen, “Öyleyse bu yapılana ne diyeceğiz? Kendilerine yakışanı yaptılar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.