Rosenbergler ölmemeli!

Geçtiğimiz günlerde Hadi Uluengin’in bir yazısıyla saldırdığı "Rosenbergler Ölmemeli" adlı oyun gösterimden kaldırıldı. İBB Şehir Tiyatroları’nın oyunun kaldırılmasına ilişkin açıklamasında, yazarın iradesine saygı göstermek adına kaldırma kararı alındığı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Fransız yazar Alain Decaux'nun eserinden Orhan Alkaya'nın sahneye taşıdığı "Rosenbergler Ölmemeli" adlı oyun kaldırıldı.

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi yazarı Hadi Uluengin’in bir yazısıyla saldırdığı oyun, Mart ayı oyun programında yer almasına karşın daha sonra programdan çıkarıldı. İBB Şehir Tiyatroları konuyla ilgili olarak, oyunun Türkiye’deki telif haklarını elinde tutan ONK Ajans’a başvurularak bilgi istendiğini ve ONK Ajans’tan kendilerine 23 Şubat’ta gelen cevapta oyunun eser sahibi tarafından hiçbir yerde sahnelenmesine izin verilmediği bilgisinin yer aldığını belirtti. İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, yasal sorumluluğun ONK Ajans'a ait olmasına rağmen, yazarın bu görüşünü öğrendikten sonra, yazarın iradesine saygı göstermek adına, oyunu kaldırma kararı aldıklarını söyledi.

İBB Şehir Tiyatroları’nın "Rosenbergler Ölmemeli" oyununun kaldırılışı ile ilgili açıklaması şöyle:

"Telif gerektiren her oyunda olduğu gibi İBB Şehir Tiyatroları, Alain Decaux’nun yazdığı “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyun için de ONK Ajans’a, eserin telif hakları ile ilgili 15 Haziran 2011 günü yazılı başvuruda bulunmuştur. ONK Ajans’ın Türkiye’deki telif haklarının kendilerinde olduğunu belirtmesi üzerine, Kasım 2011’de usulüne uygun olarak sözleşme süreci başlatılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde basında oyun hakkında çıkan iddialar üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği tarafından, Dramaturgi birimimiz aracılığıyla, ONK Ajans’a başvurularak Alain Decaux’nun kendi oyunu hakkında böyle bir kararı olup olmadığı konusunda bilgi istenmiştir. ONK Ajans, Alain Decaux’nun temsilciliğini yapmakta olan Fransa’daki SACD Ajansı’ndan bilgi almış ve 23 Şubat 2012 tarihinde, bu oyunun eser sahibi tarafından hiçbir yerde sahnelenmesine izin verilmediği tarafımıza bildirilmiştir.

Bunun üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, Mart 2012 programında yer alan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyunu kaldırma kararını almıştır. Bu yönde başka hiçbir gerekçe ya da baskı olmadığını belirtir, bu zorunluluktan ötürü seyircilerimizden özür dileriz.”

(soL-İstanbul)