'Red!' filmi izleyici karşısına çıkmadan sansüre uğradı!

15 Şubat’ta izleyicilerin karşısına çıkacak olan ‘Red!’ henüz gösterime sunulmadan sansürle karşılaştı. Beşiktaş TV’de “Sosyal Kafa” adlı programa konuk olacak olan Redhack ve film ekibi kanal yönetiminin sansürüyle karşılaştı.

Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi görevinde bulunan ve BJK TV’de “Sosyal Kafa” adlı bir program yapan Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka, bu haftaki programa ‘Red!’ filminin yönetmeni Bağımsız Sinema Merkezi’nden Mustafa Kenan Aybastı’yı davet etmişti. Programda Redhack’i de Skype üzerinden konuk etmek isteyen Saka’nın bu girişimi programa kısa bir süre kala kanalın sansürüne uğradı.

“Türkiye’de her nefis sansürü tadacaktır”
Sansüre ilişkin bir internet sitesinde kaleme aldığı köşe yazısında “Türkiye’de her nefis sansürü tadacaktır” diyen Saka, konuya ilişkin soL Portal’a yaptığı değerlendirmede, sansürün gündelik hayatın her alanında karşılarına çıkmaya devam ettiğini söyledi.

Ortada bir vazife çıkarma durumunun olduğunu belirten Saka, "böye bir yasak gerektirecek bir durum yok, böyle bir karar yok. Burada bir vazife çıkarma durumu var” dedi.

"BJK TV'de program yapmam zor"
Gündelik hayatın her alanında karşılaşılan bu duruma karşı iktidar tepkisi dışında bilinçlenme de gerektiğini belirten Saka, artık BJK TV’de program yapmasının zor olduğunu ve kendisine karşı tutumun hoş olmadığını söyledi.

Programda dijital dünyaya dair pek çok konunun işlendiği ve ilgili gündemlerin konu edildiğini vurgulayan Saka, “bu da gayet meşru bir programdı ve hukuki bir sorun da yoktu” dedi.

Sansürün hedefi sosyalistlerdir
‘Red!’ filminin yönetmeni Mustafa Kenan Aybastı ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede "sansürün olduğu yerde daha çok ses çıkarılması ve bunun teşhir edilmesi" gerektiğini söyledi. Bu yapılmadan sansürle başa çıkılamayacağını belirten Aybastı, sansürün hedefinin sol ve sosyalistler olduğunu ifade etti.

Uzun süredir duyurulan bir programa 1 gün kala yapılan bu engelleme ile filmin konuşulmasının ve Redhack’in katılımının hedef alındığını belirten Aybastı, burada BJK TV’nin önemli olmadığını, önemli olanın yapılan sansür olduğunu dile getirdi.

(soL - Haber Merkezi)