Ömer Lütfi Akad doğumunun 100. yılında anılıyor

Türkiye sinemasının usta isimlerinden Ömer Lütfi Akad doğumunun 100. yılında İstanbul Modern’de düzenlenen sergi ile anılacak. “Türkiye Sinemasında Ustalar” projesinin ilk konuğu Lütfi Akad’ın farklı dönemlerini temsil eden 10 filmi ise 18-29 Mayıs tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

‘Göç Üçlemesi’yle sinemaseverlerin gönlünde ayrı bir yere sahip olan ve uzun yıllar tiyatrocuların egemenliğinde olan film sektöründe ‘sinemacılar kuşağını’ başlatan kişi olarak Türkiye sinemasının önemli kilometre taşlarından birini oluşturan Ömer Lütfü Akad doğumunun 100. yılında İstanbul Modern’de düzenlenecek bir sergiyle anılacak. İstanbul Modern’in “Türkiye Sinemasında Ustalar” projesi kapsamında düzenlenen sergide  ‘ustasız usta’ Akad’ın filmografisinden bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış set fotoğrafları, film kareleri, orijinal senaryolar ve afişler gibi 100 parçalık arşiv malzemesini bir araya getirilirken yine filmlerinden oluşan bir seçki de sinemaseverlerle buluşacak.

Geliştirdiği gerçekçi sinema diliyle kendinden sonraki yönetmenlere öncülük eden klasikleşen filmleri 18-29 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşacak. Seçkide Akad’ın ilk filmi olan ve Türkiye sinema tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen Vurun Kahpeye (1949) de dahil olmak üzere yakın zamanda restore edilmiş Hudutların Kanunu (1966), Vesikalı Yarim (1969), “Göç Üçlemesi” olarak anılan Gelin (1973), Düğün (1973), Diyet (1974) ve Akad’ın 1990 yılında son kez kamera arkasına geçtiği, İstanbul’u dört başlık altında farklı yanlarıyla ele alan ve uzun zamandır kayıp belgeseli Dört Mevsim İstanbul yer alıyor.

Sergi ise 18 Mayıs-31 Aralık tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema fuayesinde gezilebilir.