Okuyan, sosyalizm yolunda 'Mücadele Eden Ezgiler'i anlattı

Komünist Parti MK Üyesi Kemal Okuyan, tarih boyunca sosyalizm mücadelesine eşlik eden dünyaca ünlü ezgi, marş ve şarkıları tarihsel arka planlarıyla İzmir NHKM’de anlattı.

soL-İzmir

İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, “Mücadele Eden Ezgiler” başlığıyla ilginç bir müzikli sohbete ev sahipliği etti. Etkinliğin konuşmacısı Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan, sosyalizm mücadelesi boyunca kitlelere eşlik eden ve dünyaca ünlenen ezgi, marş ve şarkıları, tarihsel arka planları, inişli çıkışlı serüvenleriyle birlikte dinleyicilerle paylaştı.

Kültür-sanat alanının, toplumsal mücadelelerde siyaset kadar etkili bir alan olduğunu ifade eden Kemal Okuyan, “Kültür-sanat alanının ihmal edilen ama aslında son derece etkili başlıklarından biri de müzik. Müziğe siyaset cephesinden yaklaşan iyi bir dinleyici olmaya çalıyorum. Devrimci mücadeleler açısından değişik coğrafyalarda ön plana çıkmış ancak bugün hâlâ popülerliğini kaybetmemiş 10 ezgi seçtik. Bu ezgileri hikâyeleriyle, tarihsel kökenleriyle, tarih içerisindeki serüvenleriyle birlikte anlatmaya ve ezgileri dinletmeye çalışacağız” dedi.

10 TARİHSEL EZGİ

Okuyan daha sonra sırasıyla La Marseillaise, Enternasyonal, Varshavianka, Bella Chiao, Krasnaya Armiya/Kızıl Ordu (Avusturya İşçi Marşı), Komintern Marşı, Sovyet Marşı, Katyusha, 26 Temmuz Marşı, El Pueblo Unido adlı ezgilerin tarihsel serüvenlerini ve icra edilen çeşitli versiyonlarını dinleyicilerle paylaştı.