NHKM: ‘Orhan Pamuk Türkiye aydınını ve kamuoyu vicdanını temsil edemez’

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), dünya halklarına seslenerek elinde kalemiyle işgale öncülük etmeye çalışan Orhan Pamuk'un Türkiye aydınını ve kamuoyunu temsil etmediğini ilan etti.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), Orhan Pamuk'un bir grup yazarla birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı tehdit eden mektubu üzerine bir açıklama yayınladı.

“İşgalin öncü kuvveti” komutanlığına soyunan Nobelli yazar Orhan Pamuk’un Türkiye aydınlarını temsil etmediğini dile getiren NHKM, Emperyalist merkezlerin ülkemizi ve tüm Ortadoğu’yu silah ve işgalle tehdit ettiği bu dönemde yayımlanan bu mektubun aydın sorumluluğu açısından utanç kaynağı olduğunu dile getirdi.

Açıklamada Fransız Liberation gazetesinde kendine yer bulan ve tehdit/şantaj kokan bu mektubu kaleme alan yazarların, açıkça, emperyalist merkezlere işgal çağrısı yaptığı ifade edildi.
Aydın sorumluluğu emperyalizmin işgal politikalarını teşhir etmeyi ve yabancının tankına topuna bel bağlamamayı gerektirdiğini vurgulayan NHKM, söz konusu yazarların kendilerini, açıkça, NATO’nun aparatı haline getirdiğini belirtti.

Mektupta adı geçen Türkiyeli yazarın Türkiye aydınını ve kamuoyu vicdanını temsil edemeyeceğini kaydeden NHKM, “Dünya halklarının dikkatine” sözleriyle başlayan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünya halklarına ilan ediyoruz. Söz konusu mektup insanlığı temsil etmemektedir. Halkımız savaştan ve işgalden yana değildir, olmayacaktır.

Dünya halklarına söz veriyoruz. Elinde kalemiyle işgale öncülük etmeye çalışan yazar bu ülke halkı ve aydınları tarafından yalnız bırakılacaktır.”

(soL- Haber Merkezi)