Nâzım Hikmet Bademler'de anıldı

Komünist şair Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yılında, Türkiye'nin ilk köy tiyatrosu olan Bademler Köy Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikte sahnelenen 'Benerci Kendini Niçin Öldürdü?' oyunuyla anıldı.

soL - İzmir

Komünist şair Nâzım Hikmet ölümünün 56. yılında, İzmir'in Urla ilçesine bağlı Bademler Köy Tiyatrosu’nda anıldı. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi - İzmir (NHKM) ve Bademler Köyü Kültür Sanat Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği programda, NHKM adına Metin Tülü’nün yaptığı anma konuşmasından sonra Eskişehir Sanat Tiyatrosu “Benerci Kendini Niçin Öldürdü?” oyunu ile sahne aldı.

Nâzım Hikmet'in "Benerci Kendini Niçin Öldürdü" adlı eserinden Erkal Umut tarafından uyarlanan oyun, Latif Tiftikçi’nin tek kişilik performansıyla sahnelendi. 

1920’li yıllarda Nâzım Hikmet’in yazdığı manzum romandan uyarlanan oyun, Hindistan’da Britanya İmparatorluğu egemenliğine karşı verilen bağımsızlık mücadelesi içindeki devrimci bir gencin şahsında sömürgeciliğe karşı verilen mücadeleyi, ve Britanya polisi tarafından tutuklanarak Benerci’nin hapse atılmasıyla birlikte yaşanan olayları konu alıyor. Oyun boyunca sömürgeciliğe karşı mücadelenin yanı sıra ihanet, inanç, yurtseverlik, yoldaşlık ve devrimcilerin  mücadelelerine karşı olan sorumlulukları temaları seyircinin tartışmasına sunuluyor. 

Hem Bademler Köyü'nden hem de çevre ilçelerden yoğun ilgi gören etkinlikte, Nâzım Hikmet'in aramızdan ayrılmasından 56 yıl sonra da, direnişi, mücadelesi ve eserleriyle insanlığa büyük bir umut ve inanç verdiği, salonu dolduran seyircilerin oyundan sonra dakikalarca ayakta alkışlamasından görülebiliyordu.

İLERİCİ İNSANLARIN YAŞADIĞI BİR KÖY: BADEMLER 

Tiyatrosu, kütüphanesi, oyuncak müzesi ve daha birçok özelliğiyle Türkiye'nin en aydın yerleşim yerleri arasında yüzünü bizlere gösteren Bademler, alışılagelmiş köy tanımının dışına çıkıyor. Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu ve Arkeolog Musa Baran tarafından kurulan ilk oyuncak müzesi Bademler’de bulunuyor. İmece usulü kurdukları kooperatif ise Türkiye’nin en eski üretim kooperatiflerinden biri. 1960’lı yıllarda keyifle izlenen 'Susuz Yaz' ve 'Pembe Kadın' filmleri de burada çekilmiş. Sosyalizm fikrine yakın, kendisini ilerici, laik ve cumhuriyetçi olarak tanıtan insanların yaşadığı bir köy olan Bademler'de, son yerel seçimlerde Nâzım Hikmet'in partisi, Türkiye Komünist Partisi yüzde 11 civarında oy aldı.