'Müessesemiz klimalıdır'

Kamusal Sanat Laboratuarı, İstanbul Modern'de düzenlenen sergi açılışında, Oya Eczacıbaşı'nın "Sanat işletmesinin herhangi bir işletmeden farkı yok aslında. Sadece ürün olarak sanat yapıtları var" sözüne atıfla bir tepki performansı düzenledi.

Dün akşam İstanbul Modern Müzesi'nde Hollanda’dan Boijmans Van Beuningen Müzesi koleksiyonundan "La La La İnsan Adımları" ve İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonundan “Dünden Sonra” adlı sergilerin açılışı vardı.

Açılış kokteyli sırasında Kamusal Sanat Laboratuarı grubundan sanatçılar, “Müzeci'nin Çantası” adlı dijital çanta ile bir performans gerçekleştirdi.

Dijital bir ekrana sahip olan çanta ile “Müessesemiz Klimalıdır” kelimesini İstanbul Modern logosu karakterleri ve font renkleri ile yeniden yorumlayan grup, İstanbul Modern müzeciliğine ironik bir gönderme yaptı.

"Müessesemiz Klimalıdır" sözü, sanat tarihçisi Ali Artun'un Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi kitabında yer verdiği, Oya Eczacıbaşı'nın "(Sanat işletmesinin) herhangi bir işletmeden farkı yok aslında. Sadece ürün olarak sanat yapıtları var" ifadesine atıfta bulunuyor.

Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern'in Yönetim Kurulu Başkanı.

Daha önce de Bienal açılışında Koç'un geçmişini hatırlatmışlardı
Kamusal Sanat Laboratuarı grubu, daha önce de sanattaki sermaye egemenliğine karşı bir eylemiyle dikkat çekmişti.

Grup, Koç Holding'in Bienal'e sponsor olmasını, davetiye olarak tasarlanan ve kazıyınca altından Koç Holding kurucusu Vehbi Koç'un 12 Eylül darbesinin hemen ardından, 3 Ekim 1980'de Kenan Evren'e gönderdiği mektubun çıktığı kartları dağıtarak protesto etmişti.

Koç'un Kenan Evren'e mektubu, "Emrinize amadeyim" ifadesiyle bitiyordu.

(soL - Kültür)