Mecliste Mozart'lı protesto

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın sanatçıların sorunlarına yönelik düzenlediği basın toplantısında Oda Orkestrası sanatçıları, basın mensuplarına Mozart eserlerinden oluşan bir konser verdi.

Tarhan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında sanat ve sanatçı politikaları konusunda hükümeti eleştirerek, “Bizi yönetenlerin sanatla ilgili ve sanatçıyla ilgili ne düşündüklerini biliyoruz. Sanatın içine tükürmelerinden biliyoruz. Gezi direnişine destek veren sanatçılara yaptıkları baskılardan biliyoruz. Fazıl Say’ı linç etmeye çalışmalarından biliyoruz’” dedi.

İHA'nın haberine göre, Tarhan, sanat kurumları ve kurulları üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade ederek, sanatın hayat damarlarının kesildiğini dile getirdi. Tarhan, sanat ve sanatçının ideolojik olarak AKP hükümetinin gerici politikalarına boyun eğdirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Türkiye’yi dünyaya en çok tanıtan bestecinin Mozart olduğunu, Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte filizlenmeye başlayan çok sesli müziğin bugün çok önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Orkestra Şefi Prof. Dr. Gürel Aykal ise, “2 bin kişilik sanatçı grubunun aileleri endişe içinde, geceleri rahat uyuyamıyorlar. Kendileri adına bazı yasaların hazırlandığını, bazı değişiklikler yapılacağını duyuyorlar. O duyumların arasında şu var İngiltere’deki gibi, Kanada’daki gibi sanat kurullarında düzenlemeler yapılacağı konusu. Bir bilinmezin içindeyiz. Bu çok sesli müzik demokratik ülkelerde yerini buluyor. Cumhuriyetten beri filizlenen ve bugün bu kadar iyi duruma gelmiş sanat kurumlarımız, sanatçılara danışılarak en iyi biçimde düzeltilebilir ve ülkemize yararlı hale getirilebilir” diye konuştu.

Basın toplantısının sonunda Prof. Dr. Gürel Aykal ve beraberindeki ekibi, gazetecilere Mozart eserlerinden oluşan mini bir konser verdi.