Maltepe’ de “İyi ki doğdun Nâzım” etkinlikleri

Nazım Hikmet’in doğum günü Maltepe’de Belediye ile Nazım Kültürevi’nin düzenlediği ortak etkinliklerle kutlanıyor.

Maltepe Nâzım Kültürevi ile Maltepe Belediyesi’nin ortak düzenlediği “İyi ki doğdun Nâzım” etkinlikleri başladı.

Etkinliklerin ilk günü olan 15 Ocak Cuma akşamı Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde Serap Yağız & Suların Uğultusu grubunun konseri gerçekleştirildi. Konser öncesi Nazım Kültürevi’nden Mesut Eren, kültürevi bünyesinde gerçekleştirilen, ücretsiz Nâzım dersanesi, çocuk kulubü, sanat atölyeleri, memleket sohbetleri ve “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” toplantılarından bahsetti.

Haziran ayında, yine belediye ile birlikte, Beşçeşmeler meydanında gerçekleştirilen gençlik festivali sırasında, Belediye Başkanı’ndan meydana bir Nâzım heykeli istendiğini ve sonrasında 25 yıldır meydanı temizleyen temizlik işçisi Gazi’ nin heykelinin dikildiğini belirtti. Eren konuşmasında eğer Nâzım bugün yaşasaydı, kendi heykelinin yerine bir işçi heykelinin dikilmesinin kendisini daha mutlu edeceğini, zaten meydanda da tam vasiyetindeki gibi kocaman bir çınar ağacı olduğunu, heykele iyi bakanları zaten Nâzım’ı göreceklerini kaydetti. Eren konuşmasını meydanın hemen karşısındaki NKE’ye bakanların da Türkiye’ nin aydınlık geleceğini göreceklerini söyleyerek bitirdi. Etkinlikte daha sonra direnen TEKEL işçileri için de katılımcılardan destek istendi.

Konuşmaların ardından yapılan konserde ise vokal de, Serap Yağız, bas gitar da Taner Öngür, elektrik gitarda Ahmet Süngü, davulda Fırat Özyavuz’ dan oluşan Serap Yağız & Suların Uğultusu topluluğu, deyişler, rock şarkıları, halk müziği uyarlamalarından oluşan repertuarlarını seslendirdi.

Üç gün boyunca sürecek etkinlikler, Maltepe Nâzım Kültürevi ve Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. “İyi ki doğdun Nâzım” etkinliklerinin önümüzdeki iki günkü programı ise şöyle:

16 Ocak Cumartesi
Türkân Saylan Kültür Merkezi

Saat: 14:00
Etkinlik: SÖYLEŞİ
Konuşmacılar : Erden AKBULUT (Türkiye Sosyal Tarih Araştırmaları Vakfı)
Mahmut TEMİZYÜREK (Şair, yazar, eleştirmen)
Ali BALSOY (Maltepe Belediyesi)

17 Ocak Pazar
Maltepe Nâzım Kültürevi

Saat: 16:00
Etkinlik: SÖYLEŞİ “İyi ki Doğdun Nâzım”
Konuşmacılar : Sadık ALBAYRAK (edebiyatçı)
Ömer Lütfü DEMİRCAN (edebiyatçı)

Etkinlikler süresince ayrıca Nazım Hikmet'in Küba Seyahati'ni konu alan belgeselin gösterimi gerçekleştirilecek. “Nâzım’ın Küba Seyahati” film yönetmenliğini, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nden Çağrı Kınıkoğlu ve Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü'nden Gloria Rolando üstleniyor.

Dünyanın ve ülkemizin tanınmış çizerlerinin Nâzım’a adanmış çizgilerinin yer aldığı “Çizgilerle Nâzım” adlı karikatür sergisi de, ay sonuna kadar Maltepe Nâzım Kültürevi’nde, etkinlikler süresince de Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

(soL-İstanbul)