Laz Marks'a bu kez Kaymakam engeli

Rize'deki gösterimi sonrası "Başbakana hakaret içerdiği" iddiasıyla hakkında kamu davası açılan 'Laz Marks' oyunu, bu kez Şırnaklı kaymakamlara dert oldu.

Mizah yazarı ve karikatürist Yılmaz Okumuş'un kaleme aldığı, Leman Kültür ve Canşenliği Oyuncuları'nın sahneye koyduğu, bir yıldır çeşitli il ve ilçelerde yaklaşık 200 defa seyirciyle buluşan 'Laz Marks' oyunu, "demokratikleşen Türkiye"de endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Amasya'da başlayan Anadolu turnesi kapsamında Şırnak'ın İdil ve Cizre ilçelerinde sahnelenecek olan Laz Marks, bu kez kaymakamlık engeline takıldı. Eğitim-Sen ilçe temsilciliklerinin gösterim organize etmek için okul salonlarına yaptığı başvurular, kaymakamlık tarafından "oyunun çok politik olduğu" gerekçesiyle reddedildi.

Oyunun yönetmeni ve oyuncusu Haldun Açıksözlü, Laz Marks oyununun daha önce birçok il ve ilçede milli eğitim müdürlüklerine ve başka kamu kuruluşlarına bağlı salonlarda gösterildiğini ve ilgiyle izlendiğini belirterek, "İdil ve Cizre'de biz sadece okulların salonların tahsisini istedik. Okul öğrencilerine oyunumuzu oynamak gibi bir tasarrufumuz yoktur. Bu nedenle salon tahsisi zaten zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu bizim yasal hakkımızdır ve bundan taviz vermeyeceğiz" dedi.

Salon tahsisine izin verilmemesi için öne sürülen gerekçeyi de eleştiren Açıksözlü, "Laz Marks oyunu zaten bir politik stand-up'tır. Bunu kimse inkar etmiyor. Yeni bir anayasa ile ülkemizi demokratikleştireceklerinden, insan haklarını geliştireceklerinden dem vuranların adaleti işte budur. Ancak sanatın gücünden korkanlar böyle bir karara imza atabilir" dedi. Açıksözlü, yazın pek çok il ve ilçede turnede olacaklarını ve bu tür uygulamalara pabuç bırakmayacaklarını da vurguladı.