Kazım Koyuncu anılıyor

5 yıl önce yakalandığı kansere yenik düşerek aramızdan ayrılan Karadeniz’in güzel çocuğu Kazım Koyuncu, sevenleri ve dostları tarafından bugün anılıyor.

Karadeniz’e sesiyle ve mücadelesiyle renk katan, güler yüzlü, umutlu ve sevgi dolu bir insandı. 33 yaşındaydı. Çernobil’de meydana gelen nükleer kazanın ardından yayılan radyasyonun bir sonucu olarak, Kazım Koyuncu da birçok Karadenizli gibi kansere yakalandı. Hayatının, mücadelesinin, üretiminin en verimli çağında aramızdan ayrıldı. Hasta olduğunu öğrendiğinde daha fazla şey yapmak istedi bu soruna karşı. Konserler verdi, eylemlere katıldı. Mücadelesini son gününe kadar sürdürdü. 25 Haziran 2005’te hayata veda ettiğinde, Açıkhava Tiyatrosu’ndaki anma töreni ve cenaze törenine Türkiye çapından binlerce kişi katıldı.

"Üreterek anıyoruz"
Beş yıl önce aramızdan ayrılan Kazım Koyuncu, sevenleri, dostları, adına faaliyet gösteren kültür merkezi ve birçok sivil toplum örgütü ile Karadenizliler tarafından bugün, bir kez daha saygı ve sevgiyle anılıyor.

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nde bu yıl üçüncü kez “Üreterek Anıyoruz” etkinlikleri düzenleniyor. Bugün saat 18.00’de Kültür Merkezi’nde başlayacak etkinlikler, Sinema Atöyesi’nin hazırladığı kısa film gösterimleri ile başlayacak. Daha sonra tüm katılımcılar kültür merkezinden çarşı içine-kilise önüne bir yürüyüşe katılacak. Yürüyüş sırasında “Sokağa Kazım Koyuncu Şarkıları” söyleyecek olan grup, Pazar gününe kadar çeşitli etkinliklerle Kazım Koyuncu’yu anacak.

‘Kazım ölümsüzdür’
İstanbul’da bir başka anma da Kazım Koyuncu’nun dostları tarafından, bugün saat 19.30’da Taksim’de yapılacak. Grup, Mis Sokak’ta buluşarak tulum eşliğinde “Kazım Koyuncu ölümsüzdür” sloganıyla Galatasaray’a kadar yürüyecek.

BEKSAV tarafından Ankara Sakarya Caddesinde açılan fotoğraf sergisi ile başlayan etkinlikler ise, bugün 12.00’de Yüksel Caddesi’nde basın açıklamasıyla devam edilecek. Akşam 18.00’de ise Sakarya Caddesi’nde Ahmet Telli, Temel Demirer, Mehmet Özer, Grup Kibele, Grup Günyüzü, Grup Sisli Rüya ve Yerdumanı’nın da katılacağı bir konser düzenleniyor. Konserde Dina Kaki adlı belgesel gösterimi ve kapanışta horon gösterisi de yer alıyor.

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Etkinlik Programı:

25 Haziran Cuma

18.00 Açılış konuşması
KKKM Sinema Atölyesi film gösterimi
Fotoğraf Atölyesi slayt gösterimi

19.00 Kadıköy çarşı içine yürüyüş - Tulum eşliğinde
“Sokağa Şarkılar Söylüyoruz”

19.30 Kadıköy çarşı içi - Kilise önü etkinlikleri
Konuşma
Kazım Koyuncu şarkıları
Müzik dinletileri
Çocuk Yaratıcı Drama Atölyesi gösterimi
Tulum ve horon

26 Haziran Cumartesi
15.00 Bahariye Caddesi - Süreyya Operası önü etkinlikleri
Müzik dinletileri

18.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Engelsiz Okuyorum Projesi sunuşu *

20.00 KKKM Müzik Atölyeleri dinletisi

27 Haziran Pazar

15.00 Bahariye Caddesi - Süreyya Operası önü etkinlikleri
Sirtaki Atölyesi performans
Müzik dinletileri

18.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Tiyatro Atölyesi Performans
Müzik Atölyeleri dinletileri

28 Haziran Pazartesi
18.00 KKKM Sinema Atölyesi etkinlikleri
19.00 KKKM’de atölye etkinlikleri
Müzik Atölyeleri dinletileri

Kazım Koyuncu kimdir?
Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Sugören Köyü’nde, 7 Kasım 1971 tarihinde doğdu. Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başladı. Çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna’nın yanında türkü dinleyerek geçti. İstanbul’a üniversite eğitimi için geldikten sonra müzikle yoğun olarak uğraşmaya başladı ancak bir yandan yürüttüğü siyasi mücadelesi sırasında, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki eğitimini bırakmak zorunda kaldı. 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı. 2004’ün sonlarında akciğer kanseri teşhisi konulan Kazım Koyuncu, 25 Haziran 2005’de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

(soL - Haber Merkezi)