Karganın ölümüne ilişkin 'Borç' filmi ekibinden açıklama

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), 'Borç' filmi çekimlerinde bir karganın öldüğünü açıklamış ve hayvana kötü muamele yapıldığını iddia etmişti. Film ekibinden ve kargaların set sorumluluğunu yapan veterinerden açıklama geldi. Açıklamada kötü muamele iddiaları yalanlanırken, hayvanın ölüm nedenine ilişkin veteriner görüşüne yer verildi.

İstanbul Film Festivali'nin ulusal yarışma kategorisine seçilen ve yönetmenliğini Vuslat Saraçoğlu’nun yaptığı filme ilişkin Hayvan Hakları Federasyonu'ndan bir açıklama gelmişti.

Sette bir karganın öldüğü ve hayvana kötü muamele yapıldığının belirtildiği açıklamada, "Çekim boyunca karga, filmde oynaması için, filmin seti olarak kullanılan Eskişehir Vişnelik mevkiindeki ev içerisinde ısrarla ve tekrar tekrar rol yapması için zorlandı. Yaşadığı korku ile ekibin gözleri önünde sürekli titreyen bu karga, Vuslat Saraçoğlu'nun set amirine uyguladığı emirlerle defalarca sıkıştırıldı" denildi.

Açıklamanın ardından film ekibi de konuya ilişkin bir basın açıklaması yayımladı.

"Çekimlerde bir kargaya ihtiyaç olmasına karşın iki karga getirildi. Bunun sebebi, hayvanların kurtarıcısının, birlikte bakılan bu hayvanların ayrılmaları durumunda strese girebileceklerini söylemesiydi. Bu hassasiyete dikkat ederek iki karga, Atom ve Dalton setimize katıldı. Çekimde yer alan karga strese girmesin diye getirdiğimiz ikinci karganın bunu yapabileceğini maalesef öngöremedik" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kargaların set sorumluluğunu, sokak hayvanları ve özellikle kanatlı hayvanların tedavisi, bakımı konusunda tecrübeli olan, gerek HAYTAP gerek diğer hayvansever dernekleriyle işbirliği içinde çalışan Veteriner Hekim Sezayi Yılmaz üstlenmiştir. Yapılan uygulamalar ve gerçekleşen ölümün sebebiyle ilgili kendisinin açıklamaları şu şekildedir: 

“Çekimler esnasında gerekli iki sahnede karganın strese girmesini engellemek amacıyla tıbbi prosedüre uygun olarak hafif sedasyon uygulanmıştır. Sedasyon, anestezi öncesi hayvanı sakinleştirmek için yapılan bir uygulamadır, alerjiye bağlı sebepler dışında öldürme riski bulunmamaktadır. Kamera arkası görüntülerinde de görüldüğü üzere, hayvanlar yarım saat sonra yemek ve su almaya başlamış, normal hallerine geri dönmüşlerdir. Üst üste iğne yapılması söz konusu değildir, hayvanlarda bayılma yaşanmamıştır. 

Ölüm nedeni diğer karganın kanibalizm göstermesidir. Kargalarda dezavantajlı bireyleri yuvadan atmak ya da güçlü bireyin kanibalizmi sonucu dezavantajlı bireyi yemesi rastlanılabilen bir davranıştır.  Söz konusu olayda, iki kargadan birinin diğerine göre daha kilolu ve güçlü olduğu gözlemlenmiştir. Güçlü birey dezavantalı bireyi öldürecek kadar yemiştir. Yaşananlar kargalar arasında sık karşılaşılan bir durumdur.“

HAYTAP’la işbirliğine yanaşmadığımızın iddia edilmesi de şaşkınlık vericidir. 31  Ocak 2017 11:15’te HAYTAP adına Tuğçe Madayanti Dizici kendilerine bir ihbar geldiğini belirterek yönetmenimizle irtibata geçmiş, kamera arkası görüntülerini istemiş, görüşme talep etmiştir. Tuğçe Hanım’ın isteği hemen yerine getirilmiş, incelenmesi için görüntüler kendisine gönderilmiş, olaya ilişkin her türlü açıklama yapılmıştır. Daha sonraki iletişim çabalarımızı ise kendisi yanıtsız bırakmıştır. Yapılan yazışmalar ve cevapsız çağrılarımız, konuya duyarlılık gösteren kamuoyunun belge dökümlerini talep etmesi halinde kendilerine temin edilecektir. 

Tüm özenimize rağmen yaşanan olay hepimizi çok üzmüştür. HAYTAP’ın, yönetmenimizle kişisel husumetleri olan kimi set çalışanlarının filmi sabote etme çabalarına alet olması, film ekibinde yer alan oyuncular ve görüntü yönetmeni gibi filmin önemli bileşenleriyle görüşmeden, gerekli inceleme ve soruşturmayı yapmadan, karganın boğazını sıktılar gibi iddialarda bulunması ise bizi kahretmiştir.

Filmin oyuncularından Serdar Orçin, yapılan açıklamaya ilişkin sosyal medyadan "Çok kıymetlimiz @HaytapOfficial’ın Borç filmi setinde yaşananlarla ilgili yalnızca suçlayanların itham edenlerin ifadelerini dikkate alarak yaptığı basın açıklamalarına karşı StreçFilm’in basın açıklamasıdır. Altına imzamı atarım" paylaşımında bulundu.