Kadro isteyen mezun sanatçılardan imza kampanyası

Sözleşmeli çalışan mezun sanatçılar Devlet Tiyatroları'nda kadro açılması için imza kampanyası başlattı.

Sözleşmeli olarak Devlet Tiyatroları'nda çalışan mezun sanatçılar kadro açılması için imza kampanyası başlattı. Mezun sanatçılar, “Bu akşam izleyeceğiniz Devlet Tiyatroları oyunlarında sahnede görev alan bir çok oyuncunun ortak bir derdi var" diyerek seyircilere seslendi.

"Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi'nin Sözleşmeli Sanatçılarına Kadro İstiyoruz" başlığıyla açılan imza kampanyasında, mezun sanatçıların yaşadıkları hak gaspına dikkat çekildi. İmza metninde, "Devletin sözleşmeli sanatçılarının bu mağduriyetlerini gidermesini, onlara kendilerine bir hayat kurabilecekleri olanaklar sağlamasını istiyoruz" vurgusu yapıldı. 

İmza metni şu şekilde:

"Bizler, 375 sayılı K.H.K'nın Ek 7. Maddesi ve Bütçe Yasasının 23. Maddesi uyarınca her yıl Maliye tarafından vizelendirilen ve hiçbir yasal düzenlemeye tabi olmadan sürekli olarak kadrosuz sözleşme ile çalıştırılmaktayız.

Sözleşmemizde "TC uyruklu misafir sanatçı" ibaresi kullanılmakta. En fazla 26 gün puante ediliyor -daha az da olabiliyor(4 gün, 5 gün tiyatroda sık rastlanılan bir durum)- ve o kadar da sigorta primi yatıyor. Yazın kurum tatile girdiği zaman ücretlerimiz ve dolayısıyla sigorta primimiz de kesilmiş oluyor. Sözleşmelerimiz yılda iki kez 01.01 - 30.06 , 15.08 - 31.12 tarihleri arasında yapılıyor.

Sözleşmelerinde "yabancı uyruklu misafir sanatçı" yazan yabancı arkadaşlar ise aynı vizelendirme şekli ile ağırlıklı olarak ve 30 gün sigorta primi ile çalışmaktalar ve yine aynı vizelendirme şekliyle "TC uyruklu misafir sanatçı" adı altında aylıkla çalışan bir grup da var. 

Kadrolu sanatçı meslektaşlarımızla aynı işi aynı sürede yapmamıza rağmen haklarımız arasında ciddi farklar var. Oncelikle eşit işe eşit maaş ilkesinin çok uzağındayız. ' Aylıkla' çalışan yerli ve yabancı sözleşmelilerin bile uzağındayız. Haftada 6 gün çalışıp 7. günü ücretsiz izinde geçirmek de ayrı bir sorun. 

Daha önce çıkarılan 5620 sayılı geçici yasadan yararlanamadığımızda işçi olmadığımız sonucunu çıkardık.Bu yasadan birkaç yıl sonra çıkartılan kamuda sözleşmeli memurların kadroya alınması ile ilgili KHK bizi umutlandırdı fakat yine kapsama alınmayınca memur olmadığımızı da anladık.

Sanat kurumlarında mesleğimizi ve kurumumuzu herşeyin üstünde tutarak, işimizi en iyi şekilde yapmak için canla başla çabalıyoruz.  Fakat işin diplomasına  sahip vatandaşlar  olarak  kurumlarımızda ne işçiyiz ne de memur, bizler de "taşeron sanatçı" adını yakıştırdık kendimize. Türkiye genelinde sayısı 2000'i dahi geçmeyen, devletin sanat kurumlarında çalışan mezun sanatçıların da  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Taşeron  İsçilere Kadro yasasına eklenecek bir madde ile kadroya alınması mümkün.

Devletin sözleşmeli sanatçılarının bu mağduriyetlerini gidermesini, onlara kendilerine bir hayat kurabilecekleri olanaklar sağlamasını, halihazırda çözüm için en uygun yol olan bu yasaya devletin sanat kurumlarında  çalışan sözleşmeli mezun sanatçılarımızın da dahil edilmesini talep ediyoruz."