İyi yazarların solcu olması İslamcıların canını sıktı: 'İstanbul Kitap Fuarı’na neden hep solcular konuk oluyor?'

Zaman gazetesi İstanbul Kitap Fuarı’na onur yazarı olarak Gülten Dayıoğlu’nun davet edilmesiyle ilgili bir haber yaptı. Fuara hep solcu yazarların davet edilmesinin tartışma yarattığını savunan gazeteye görüş aldığı İslamcı yayıncılardan da destek geldi.

Bu yıl 31. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’na onur konuğu olarak Gülten Dayıoğlu’nun davet edilmesi Zaman Gazetesi’nin ve İslamcı yayıncıların canını sıktı. Konuya ilişkin bir haber yapan Zaman gazetesi, “İstanbul Kitap Fuarı, bugüne kadar yaptığı ‘onur yazarı’ seçimiyle hep tartışılageldi. TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu her ne kadar “Bu konuda ideolojik bir tutumumuz yok.” dese de Türkiye Yazarlar Birliği ile Basın Yayın Birliği, TÜYAP’ın seçimlerinde tek yanlı davranmasını eleştiriyor” ifadelerini kullandı.

TÜYAP'ın onur yazarı seçiminin öteden beri tartışmalı olduğunu savunan gazete, “TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen fuarda şimdiye dek hep sol görüşlü yazarların onur yazarı olarak seçilmesi tartışmanın kaynağını oluşturuyor” yorumunu yaptı. Gazete'ye konuya ilişkin görüşlerini aldığı Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Basın Yayın Birliği’nin eski Başkanı ve Hayat Yayın Grubu Genel Müdürü Hayati Bayrak ve Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Timaş Yayınları’nın Genel Müdürü Osman Okçu’dan da destek geldi.

Hep ideolojik davranışlar...
Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TÜYAP’ın ideolojik davrandığını ve sonuçların bu sebeple hep aynı yönde çıktığını savundu. Yavuz, “TÜYAP, yıllardır hep aynı görüşten insanları onurlandırıyor. Hoşgörünün ve diyaloğun olduğu günümüzde bunlar hoş karşılanamaz. Anlaşarak, görüşerek, birlikte oturup değerlendirerek bir çizgide birleşmek arzu ettiğimiz şey” diyerek, yazarların değerlerinin fikirleriyle değil eserleriyle ölçülebileceğini söyledi.

Basın Yayın Birliği’nin eski Başkanı ve Hayat Yayın Grubu Genel Müdürü Hayati Bayrak da fuarın başından bu yana TÜYAP’ta hâkim bir renk bulunduğunu söyleyerek, “büyük önemi haiz” bazı yazarların dikkate alınmadığını savundu. “Kitapları yüz binler satan yazarların esamesi okunmuyor. Herkes kendi havuzundaki insanlarla işbirliği yapmak, onları tanıtmak istiyor, dolayısıyla da böyle bir durum ortaya çıkıyor” diye konuşan Bayrak, hakkaniyetli bir seçim yapılıyor olsaydı Rasim Özdenören ve Sezai Karakoç gibi isimlerin çoktan onur yazarı seçileceklerini ileri sürdü.

'Sağcıları muhatap kabul etmiyorlar'
Timaş Yayınları Genel Müdürü Osman Okçu ise TÜYAP'ın sadece Türkiye Yayıncılar Birliği’yle işbirliği içinde olduğunu, sağ görüşlü yayınevlerinin bir araya geldiği Basın Yayın Birliği’ni ise muhatap kabul etmediğini kaydetti. Şimdiye kadar sol görüşlü yazarların onur yazarı olarak seçilmesini “problem” olarak niteleyen Okçu, problemin temelinde bu durumun olduğunu savunarak, “Kitap fuarının farklı seslere sahip tüm yayıncıları kucaklaması, hepsine birden eşit mesafede durması gerekiyor. Sağ görüşlü yazarlar ve yayınevleri ne yazık ki görmezden geliniyor” dedi.

Durum hakkında TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu’na da görüşünü soran gazeteye Kavukçuoğlu şu yanıtı verdi:

“Bir yazarın onur yazarı seçilmesi bir ödül değil, seçilen yazarın ya da çizerin TÜYAP'ın o yılki fuarını onurlandırmasıdır. Bu yazarların belirlenmesinde sağ-sol meselesini değil, edebiyat ve kişisel duruş meselesini dikkate alıyoruz. Bir insanın hayatı boyunca bastığı yer, bakışı, duruşu, insanî nitelikleri çok önemli. Daha çok muhalif, insanlıkçı, özgürlükçü, demokrat, erdemli, onurlu ve dik duruşlu oluşuna bakıyoruz. Bizim de kafamızda sağ görüşlü insanlar arasında olumlu olarak nitelediklerimiz var. Mesela onur yazarı olarak Sezai Karakoç bizim de aklımıza geliyor ama kendisi böyle bir şeyi istemiyor. Biz bu konuda şartlanmış değiliz, ideolojik bir tutumumuz yok.”

İşte o solcular!
Gazete hep solcuların onur yazarı olduğunu ispatlamak için son 20 yılın onur yazarlarını “teşhir” etmeyi de ihmal etmedi:

2012 Gülten Dayıoğlu
2011 Ferit Edgü
2010 Doğan Kuban
2009 Cevat Çapan
2008 Füruzan
2007 Metin And
2006 Doğan Hızlan
2005 Vüsat O. Bener
2004 Gülten Akın
2003 Tahsin Yücel
2002 İlhan Berk
2001 Semih Balcıoğlu
2000 Şükran Kurdakul
1999 Server Tanilli
1998 Fethi Naci
1997 Vedat Günyol
1996 Peride Celal
1995 İlhan Selçuk
1994 Adalet Ağaoğlu
1993 Rıfat Ilgaz

(soL-Haber Merkezi)