İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği'nden Yeni Akit yazarına yanıt

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği - İŞTİSAN Yeni Akit yazarı Hasan Karakaya'nın köşesinde yayınladığı yazıya yanıt olarak bir açıklama yaptı.

Kültür Sanat

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği - İŞTİSAN bir açıklama yayınlayarak, Yeni Akit gazetesi yazarı Hasan Karakaya'nın İstanbul Şehir Tiyatrosunu hedef alan ve kışkırtıcı ifadeler içeren yazısını kınadı. 

Hasan Karakaya, 14 Mart Cuma günü köşesinde yayınladığı yazıda İstanbul Şehir Tiyatrosuna ve çalışanlarına karşı ağır hakaretler içeren ifadeler kullanmıştı.

Sahnelerde yankılanan "homurtu"lar 

Şehir Tiyatrosu çalışanları için;
" 'Sanat' ve 'sahne'ler, hâlâ 'devrimbaz kodamanlar'ın işgali altında!.. Onların 'saltanat'ları devam ediyor, 'sahne'lerde onların 'homurtu'ları yankılanıyor!.." diyen Karakaya, yazısının devamında da İstanbul Şehir Tiyatrolarını, Kültür Sanat Dairesi Başkanlığına hedef göstermişti:   

"Çünkü efendim; 'bizden' denilen, 'içimizden biri' gözüyle bakılan, 'bizimle aynı havayı soluyan' bazı yöneticiler, getirildikleri 'makam'larda, maalesef 'ruhsal değişim ve dönüşüm'e uğradılar, bu esnada 'omurga'larını kaybettiler!.. Maalesef 'dik' duramıyorlar!.. 'Bizden' bildiğimiz insanlar; 'denge'ler, 'yenge'ler, 'diskur'lar ve 'uçkur'lar uğruna, maalesef 'kırmızı çizgi'lerini çiğneyip, 'kodamanların safı'na geçtiler ve 'onlardan' oldular!.. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 'devrimci kodaman'lara, 'homoseksüel'lere, 'lezbiyen'lere ve her türlü 'Sol-Sosyalist ideoloji'ye kucak açılmış, kollanmış, korunmuş ama, 'bizden' denilen yöneticiler, yine 'bizden' olan sanatçılara kapılarını kapatmış, onları yok saymış, bir anlamda 'manevi işkence' uygulamıştır!..

"Devrimbaz"lar sahnede 

Hasan Karakaya, Erdoğan muhalifi olarak nitelendirdiği sanatçılara karşı hakaretlerini ve hedef göstermelerini isim vererek sürdürmüş, yer yer de tehditler etmişti:

"Bir de Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne atanan Erhan Yazıcıoğlu var ki; 5 Ekim 2014’te Hürriyet’e demeç verip; “Şehir Tiyatrosu’nda, muhalif isimlerden oluşan beyin takımımızı kurmama hiç karışmadılar, izin verdiler” diyebilmiştir!.. Dahası “Gezi Kalkışması” esnasında da “twit”ler atıp; “Gezi Parkı, gerçekleşen bir ütopyadır, güneş ülkesidir” demiş, diyebilmiştir!..  İşte bu adam, adeta “ödüllendirilmiş” ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirilmiş, iyi mi?!?..  Bir de; “onun yardımcısı Engin Alkan” var ki, “Direngezi” kampanyasının baş aktörlerinden! Ya, Çimen Baturalp’e ne demeli?.. 3 Mayıs 2010’da yazdığı bir yazıda, “Emine Erdoğan’ın Brüksel çıkartması”nı tiye almış, alay etmiş, aşağılamış, “Brüksel çıkartamaması” demiş ve ne ilginçtir ki, bu yazının hemen ardından Şehir Tiyatroları Dış İlişkiler Sorumluluğu’na getirilmiş!.. Alooo, Abdurrahman Şen!.. Alooo Kadir Bey!.. Tüm bunlardan haberiniz var mı sizin?.. Bizler “Paralel İhanet Çetesi”ne odaklanmışken, siz İstanbul Şehir Tiyatrosu’nu bu “devrimbaz”larla mı doldurdunuz?!?.."

İŞTİSAN'dan yanıt

Karakaya'nın bu yazısı üzerine, dernek tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde oldu:

Son günlerde Şehir Tiyatrosu’nu ve sanatçıları hedef alan akıl dışı, insanlıktan uzak, cinsel ayrımcılığa kadar varan ifadelerle bir takım medya organlarında yazılar yayınlamaktadır.  Akıl ve sağduyunun yanında duran Şehir Tiyatrosu emekçilerini  ve sanatçıları ayrımcı tanımlamalarla hedef gösteren  bu yazıları esefle kınıyoruz. İçine çekilmeye çalışıldığımız bu mesnetsiz tartışmaların içinde hiçbir zaman bulunmayacağımızı ve ilkelerimizden ödün vermeden işimizi yapmaya devam edeceğizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.