İspanyol şair Lorca’yı saygıyla anıyoruz…

19 Ağustos 1936… İspanya İç Savaşı yıllarında faşistlerce kurşuna dizilen İspanyol şair ve yazar Federica Garcia Lorca’yı katledilişinin 76. yılında saygıyla anıyoruz.

İspanyol şair ve yazar Federica Garcia Lorca’nın katledilişinin üzerinden 76 yıl geçti. Kendini “Ben de her gerçek şair gibi devrimciyim” diye tanımlayan büyük şair Lorca, 38 yaşında faşist İspanyol muhafızları tarafından öldürüldü.

“Ben de her gerçek şair gibi devrimciyim”
1898’de hayata gözlerini açan Lorca, Hukuk Fakültesi’ndeyken devrimci olmaya karar verdi ve o dönem ilk kitabını yazdı. Lorca, faşizme karşı mücadelesinde şiirler, oyunlar yazdı, gezici tiyatrolarla İspanya’nın en ücra köşelerine devrimin sesini taşıdı.

19 Ağustos’ta Granada’da katledildi
Şiirlerinin yanı sıra tiyatro oyunlarıyla da tanınan, Kanlı Düğün, Yerma ve Bernarda Alba'nın Evi üçlemesinin yazarı Garcia Lorca, Ağustos 1936'da Avrupa coğrafyasını çiğneyen faşizmin İspanyol muhafızları tarafından gözaltına alınır. 2,5 gün ağır işkencelerden geçirilen Lorca, 19 Ağustos günü doğduğu memleketin Granada bölgesinde faşist birliklerce kurşuna dizilerek katledildi.

Yaşamını İspanya halkının özgürlüğüne ve eşitliğine adayan ve mücadele ettiği faşistlerin kurşunlarıyla 38 yaşında katledilen büyük şairi ve mücadelesini saygıyla anıyoruz…

(soL)