İşçi Filmleri Festivali İstanbul açılışını 'Kibar Feyzo' ile yaptı: Ağanın pohu üstüne poh olur...

12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin İstanbul açılışı dün akşam düzenlenen etkinlikle yapıldı. Festivalin açılış filmi Kibar Feyzo olurken, gecede konuşan Müjde Ar, Kibar Feyzo filmini izlettiği eşinin torunlarının kendisine sürekli “Ağanın pohu üstüne poh olur mu babaanne” diye sorduğunu anlatırken, “Her seferinde aynı cevabı veriyorum: Olur, hem de çok iyi olur” dedi...

İstanbul’da 12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılış gecesi dün (2 Mayıs) Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sendika.org'da yer alan habere göre, "cesaret" temalı festivalin açılış gecesinin sunuculuğunu oyuncu Onur Saylak yaptı. Gecede Kibar Feyzo filmi gösterilirken, filmin başrol oyuncularından Müjde Ar’a plaket verildi.

Festival Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Ece Ünsal, “Bu yıl ‘hayır’ın cesareti beyaz perdeye de yansımalı, diye düşündük” dedi. Ünsal, festivalin gönüllülerinden olan ve geçen yıl tutuklu olduğu hapishaneden yeni çıktığında sahneye çıkan akademisyen Meral Camcı’nın bu yıl ihraç edildiğini, onunla birlikte yine festival gönüllüsü Ankara Üniversitesi İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran’ın ihraç edildiğini, festivalde gösterilen filmlerden Neredesin Arkadaşım belgesel filminin yönetmeni Kazım Kızıl’ın tutuklandığını, festivalin gönüllüsü Zeynep Çelik’in 6 gündür Diyarbakır’da gözaltında tutulduğunu hatırlattı.

Festivalin düzenleyicilerinden Sendika.Org’un 40 defa kapatılışının ve mücadelesinin anlatıldığı kısa bir filmin ardından, 20 Nisan’da gözaltına alınan Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan bir konuşma yaptı. Avrupalı gazetecilerin ülkedeki baskı atmosferine bakarak Türkiyeli gazetecilere sürekli “Korkuyor musunuz” diye sorduğunu belirten Demirhan, “Korku insana özgü ama bizi şu an belirleyen duygu, korku değil öfke” dedi.

KHK’lerle görevinden ihraç edilen akademisyenler Özdemir Aktan, Funda Başaran, Deniz Morva Kablamacı, Özgür Müftüoğlu ve Cemil Ozansü’nün sahneye davet edilmesinin ardından KHK’lerle kamudaki görevlerinden ihraç edilenlerin direnişlerinden kısa bir video gösterildi.

Gecede sahneye gelerek konuşma yapan Müjde Ar, 1978’de Harran Köyü’nde 65 derecede çektikleri Kibar Feyzo filminin çekimlerinden anılarını anlattı. Atıf Yılmaz, Kemal Sunal, Adile Naşit ve İhsan Yüce’yi anan Müjde Ar, “Kibar Feyzo, tam tamına başkaldırı ve isyanın filmidir, feodalite altında ezilen insanların filmidir. Bugün yine aynı heyecanla izleyeceğinize eminim. Bugüne dek düzende bir değişim olmadı ama totaliter düzenler insanları kul olarak görürlerse görsünler yıkılmaya mahkumdur” dedi.

Kibar Feyzo filmini izlettiği eşinin torunlarının kendisine sürekli “Ağanın pohu üstüne poh olur mu babaanne” diye sorduğunu anlatan Ar, “Her seferinde aynı cevabı veriyorum: Olur, hem de çok iyi olur” diyerek tüm salonu güldürdü.