İşçi Filmleri Festivali için geri sayım başladı

Bu yıl beşincisi düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak 1–10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilip ardından kent kent Türkiye’yi gezecek festival bu yıl yine emeğin filmlerini izleyicilerle buluşturacak.

Festivalin basın bülteninde düzenleyen kurumların sayısının arttığı belirtilerek, “Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmek olan festival, bu yıl düzenleyen kurumların sayısının artmasıyla daha da güçlü bir şekilde izleyicinin karşısına çıkacak. Beşinci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Sendika.Org ve Halkevleri tarafından düzenleniyor” denildi.

İlk kez 2006 yılında gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılışı 2 Mayıs akşamı Beyoğlu’ndaki Yeni Rüya Sineması’nda yapılacak. Oyuncu Levent Üzümcü’nün sunacağı ve sürpriz konukların bulunacağı gecede emek sineması dostlarına ve Sine-Sen tarafından belirlenecek bir sinema emekçisine teşekkür plaketi sunulacak.

Gösterim merkezleri
Festivalde gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu, İstanbul Halkevi Ankara’da Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sakarya Meydanı İzmir’de İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu gösterimlerin dışında birçok mahallede ve işyerlerinde de özel gösterimler düzenlenecek. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.

Festival kapsamında bu yıl 3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde "LaborComm/Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı" düzenlenecek. Altı bildiri, iki çağrılı bildirinin sunulacağı, ayrıca medya emekçilerinin, iletişim emekçilerinin ve emekten yana alternatif medyanın tartışılacağı iki panelin yer alacağı 2 günlük konferans aynı zamanda www.sendika.tv adresinden internetten canlı yayınlanacak. Konferans, Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gelişme ve Toplum Araştırma ve Uygulama Merkezi (GETA) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

Festival teması bu yıl güvencesiz çalıştırma ve buna karşı yürütülen mücadelelere odaklanacak. Hem Türkiye’den hem dünyanın dört yanından, hem yeni hem de klasikleşmiş eserlerin bulunduğu 50’den fazla filmi gösterilecek. Bazı yerli ve yabancı filmlerin ilk gösterimleri festivalde yapılacak. Festivalde ayrıca Tekel direnişini anlatan belgesel filmler önemli yer tutuyor. Festival kapsamında gösterilecek filmlerin tamamı önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Festivalin bu yıl da yabancı konukları olacak. İranlı usta yönetmen Macid Macidi festivalin bu yılki konukları arasında bulunuyor.

Fotoğraf etkinlikleri
Festival kapsamında bu yıl fotoğraf alanındaki etkinlikler büyük yer tutuyor. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte ‘1980'den 2010'a Emek Sineması'ndan Meydanlara 1 Mayıs'ın 30 Yılı’ sergisi açılacak ve çeşitli paneller düzenlenecek.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da görme engellilerinin izleyebilmesi amacıyla bir filmin gösterimi sesli betimleme yöntemiyle yapılacak.

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgilere www.iff.org.tr adresinden ulaşılabilir.

(soL - Haber Merkezi)