Hermitage Müzesi çalışanı yazma eserleri satmış

Dünyanın en ünlü müzelerinden birisi olan Rusya'daki Hermitage Müzesi'nde bir çalışanın el yazması eserleri antikacıya sattığı ortaya çıktı.

Dünyaca ünlü Hermitage müzesinde büyük bir hırsızlık vakası yaşandığı ortaya çıktı. 

Bir müze çalışanı, tarihi elyazmaları ve gravürlerin sayfalarını keserek sahaflara sattığı suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma kapsamında bir dizi müze görevlisi ve antikacı da tutuklananlar arasında. Leningrad şehrinde bulunan ve dünyanın en eski müzelerinden olan Hermitage’da yaşanan bu skandalın ardından Rus istihbaratı (FSB) olayın uluslararası bir tarihi eser kaçakçılığı olması şüpheleri üzerine soruşturmaya dahil oldu.

Müzenin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, hırsızlık önceki ay gercekleşen rutin kontroller esnasında ortaya çıkarıldı. FSB yetkililerinin Tass Haber Ajansı’na yapmış olduğu açıklamaya göre, çalınanlar arasında bulunan 17. ve 19. yüzyıldan çok fazla sayıda kıymetli gravür, taşbaskı resim, fotoğraf ve tarihî eser, müze çalışanının evinde ve şehirdeki bazı antikacılarda bulundu.

Dünyanın en büyük müzelerinden olan Hermitage, 1764’te Çariçe II. Yekaterina tarafından kurulmuş, ancak 1852 senesinde kamunun hizmetine açılmıştı. 3 milyondan fazla sanat eserinden oluşan müzenin koleksiyonunun ancak küçük bir bölümü müzede sergilenebiliyor. Dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahip müzede 2006 senesinde gercekleşen bir kontrolde de sanat ve mücevher koleksiyonunda bulunan 200’den fazla eserin eksik olduğu saptanmıştı . Eski bir küratör ile bağlantılı olduğu anlaşılan hırsızlık olayında çalınan eserlerin ancak 30 parçası müzeye kazandırılabilmişti.

Hermitage Müzesi’nin depolarında yanan Edirne Sarayı'ndan yurtdışına kaçırılan çinilerin de olduğu biliniyor.