"Henüz vakit varken hayır" kampanyası başladı

Aralarında sanatçı, bilim insanı ve aydınların yer aldığı bir grup 12 Eylül referandumu için "henüz vakit varken hayır" kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında Beyoğlu'nda okunan ortak bildiride, “Türkiye ya zulme boyun eğecek ya da başkaldıracaktır. ‘Hayır!’ demek bir başkaldırıdır" denildi.

Orta bildiriyi okuyan grup sözcüsü Hüseyin Haydar, 12 Eylül 2010’un Türkiye’nin kader günü olduğunu belirterek “Türkiye ya zulme boyun eğecek ya da başkaldıracaktır. ‘Hayır!’ demek bir başkaldırıdır. Türkiye ya uçuruma AKP ile ABD’nin birlikte hazırladığı anayasa, bir sivil darbe anayasasıdır” dedi.

'Evet' diyenlerin ABDD tarafından kontrol edildiği, emparyalizm ile işbirliği yaptıkları belirtilen bildiride özetle şunlara yer verildi:

"Yazar ve Sanatçılardan ortak çağrı: Henüz vakit varken, hayır!

12 Eylül 2010, Türkiye’nin kader günüdür. Türkiye ya zulme boyun eğecek ya da başkaldıracaktır. 'Hayır!' demek bir başkaldırıdır. Türkiye ya uçuruma sürüklenecek, ya da uçurumdan önce son çıkışta, AKP ihanetinden kurtulacaktır.

AKP ile ABD’nin birlikte hazırladığı anayasa, bir sivil darbe anayasasıdır. Bu anayasaya 'evet' demek, haçlı irtica faşizminin karanlık uçurumuna 'evet' demektir. Bu anayasaya 'evet' demek adaletin, eşitliğin ve özgürlüğün boğulması, ülkemizin belirsiz bir karanlığa sürüklenmesi demektir.

'Evet' diyen ABD 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin kanlısıdır. 'Evet'in patronu AKP ise, bir ABD ürünü olarak, laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmaktan hüküm giymiştir. Tayyip Erdoğan ise, Amerika’nın BOP’un Eşbaşkanı olduğunu 34 yerde itiraf etmiştir. 'Anayasaya ölüler bile evet demeli' fetvasını veren Fethullah ve 'evet' diyen diğer Cemaat ve Tarikatların partileri, irticanın yerli temsilcileridir. Bir de Türk–Kürt düşmanlığını körükleyen işbirlikçi etnik unsurların 'evet'çilere desteği vardır...

Kısaca, evetçilerin ortak özelliği, Amerika tarafından kontrol ediliyor olmalarıdır. Bunlar doğrudan ya da dolaylı emperyalizmle işbirliği yapanlardır.

Anayasa taslağına 'Hayır' diyenler ise 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin gerçek mağdurlarıdır. Kimdir onlar? CHP, DSP, İP, TKP, EMEP, ÖDP, DİSK ve MHP İle DP’nin geniş ölçüde antiemperyalist, yurtsever kesimleri.

Yine işçi sendikalarının ve demokratik kitle örgütlerinin ezici çoğunluğu hayır diyor. Tekel, Yatağan, Tariş direnişçileri… Tabipler, Mühendisler, Barolar, Eczacılar, Ziraatçılar vb. meslek odaları ve birlikleri, 'hayır' diyor. Tabi ki işkenceden, sürgünden geçmiş yurtsever aydınlar da 'hayır' diyor.

Hayırcı grubun ortak özelliği, Amerika tarafından kontrol edilemiyor olmalarıdır. “Hayır” diyenler, yurtseverler, anti emperyalistlerdir.

Her gün onlarca kitle örgütü AKP Anayasasına 'Hayır' demektedir. Ancak, kendini 'solcu', 'yurtsever' olarak tanımlayan TYS, PEN, Edebiyatçılar Derneği vb. örgütlerimizin suskun kalmasına bir anlam veremiyoruz. Bu kurumlar, iş işten geçmeden, mutlaka “hayır” kampanyasına destek vermelidir.

Biz yazar ve sanatçılar, AKP’ye de Anayasasına da 'hayır' diyor, bütün yurtseverleri, uçurumdan önce son çıkışa yönelmeye, 'Henüz vakit varken, hayır!' demeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla"

Çağrı yapan yazar ve sanatçılar:

Oktay Akbal, Tarık Akan, Ahmet Ada, Esin Afşar, Rutkay Aziz, Erdoğan Alkan, Muzaffer Akyol, Alper Akçam, Süha Akıncı, Feridun Andaç, Yetkin Aröz, Hayati Asılyazıcı, Engin Ayça, Uluer Aydoğdu, Nihat Arıcan, Düriye Ayyıldız, Kemal Ateş, İsmet Arslan, İbrahim Balaban, Kenan Bal, Ataol Behramoğlu, Bedri Baykam, Cengiz Bektaş, Nihat Behram, Cahit Berktay, Onur Behramoğlu, Halit Bedirboz, Egemen Berköz, Zafer Bilgin, Mustafa Bilgin, Kamer Batıoğlu, Yıldız Cıbıroğlu, Tuncer Cücenoğlu, İsa Çelik, Nuray Çiftçi, Köksal Çiftçi, Haluk Çetin, Muazzez İlmiye Çığ, Çınar Çığ, Veysel Çolak, Ahmet Çınar, Lütfü Dağtaş, Yavuz Daloğlu, Fahrettin Demir, Hasan Hüseyin Demirel, Misket Dikmen, Atilla Er, Özcan Erdoğan, Metin Feyzioğlu, Hilal Engin, Yusuf Eradam, Ekin Erman, Koray Feyiz, Sevim Göktürk, Mehmet Gözen, Yılmaz Gruda, Cemalettin Göbelez, Gül Göbelez, Süha Güler, Seviye Güler, Suna Güler, Ali İlhan Gülek, Günay Güner, Abdullah Gürgün, Cazim Gürbüz, Hüseyin Haydar, Murat Havan, Aziz Kemal Hızıroğlu, Haluk Işık, Ümit Yaşar Işıkhan, Süer İzat, Dündar İncesu, Adil İzci, Muzaffer İzgü, Ekrem Kahraman, Beyazıt Kahraman, Hidayet Karakuş, Bahri Karaduman, Ergül Karakaya, Hüseyin Cahit Kerse, Arif Keskiner, Tuğrul Keskin, Levent Kırca, Mehmet Sadık Kırımlı, Cengiz Koyuncu, Uğur Kökden, Muhittin Köroğlu, Hatice Karadoğan, Hüseyin Köse, Mahiye Morgül, Ayten Mutlu, Nazım Mutlu, Halil Nebiler, Abdullah Nefes, Fikret Otyam, Filiz Otyam, Volkan Odabaşı, Orvat Onursal, Neriman Oyman, Mine Etem Oruç, Ömer, Ahmet Özer, Kaya Özsezgin, Tomris Özden, Bekir Özgen, Adil Salih, Tomris Özden, Sarper Özsan, Mürüvvet Özsöyler, Sadettin Öztürk, Ayşenur Önemci, Ertuğrul Özüaydın, Sinan Özdemir, Muharrem Pire, Abdülkadir Paksoy, Saadet Pesen, Mehmet Sarsmaz, Ahmet Say, Nimet Sarıbay, Efdal Sevinçli, Mete Sezgin, Melahat Sönmez, Yılmaz Onay, Osman Şahin, Ferhan Şensoy, Akif Şenoğlu, Tahsin Şimşek, Afşar Timuçin, İhsan Topçu, Celal Toroğlu, Alpay Tuğlu, İlyas Tunç, Gülsen Tunçer, Engin Turgut, Oğuz Tümbaş, Kaan Turhan, Ahmet Uysal, Zeynep Uzunbay, Mecit Ünal, Mehmet Sarsmaz, Muhsin Salman, Savaş Ünlü, M. Kemal Ünsal, Serdar Ünver, Hülya Deniz Ünal, Avran Ventura, İrfan Yalçın, Öner Yağcı, Ayşe Yamaç, Nejat Yavaşoğulları, Yavuz Yavuzer, Halim Yazıcı, Mavisel Yener, Ahmet Yıldız, Kadir Yüksel, Necati Yıldırım, Hüseyin Yurttaş, Betül Yazıcı, Haşmet Zeybek, Gül Zengin, Nihat Ziyalan…

(soL - Haber Merkezi)