'Hayata Dönüş'ü anlatan Simurg 30 Kasım'da gösterimde

Yönetmen Ruhi Karadağ’ın “Hayata Dönüş” adı verilen katliamı beyaz perdeye taşıdığı Simurg belgesel-filmi 30 Kasım’da gösterimde olacak. Operasyonla Wernicke Korsakoff hastalığına yakalananların da yer aldığı belgeselde daha önce hiç yayınlanmamış görüntüler bulunuyor.

12 yıl önce cezaevlerinde süren ölüm oruçlarına yönelik “Hayata Dönüş operasyonu” adı verilen katliamın görüntüleri ve ardında bıraktığı izler Simurg filmiyle 30 Kasım'da gösterimde olacak.

Yönetmen, yapımcı Ruhi Karadağ’ın 10 yıllık bir projeyle hazırladığı belgeselde müdahale sonucu Wernicke Korsakoff hastası olan Delil İldan, Cafer Gürbüz, Refik Ünal, Çiğdem Kazan, Ali Ekber Akkaya ve Hüseyin Muharrem Gündüz de yer alıyor.

Daha önce yayınlanmayan görüntüler yer alıyor
“Hayata Dönüş” adı verilen katliamın daha önce hiç yayınlanmamış görüntülerinin de yer aldığı belgeselde 1996 ve 2000’lerde İstanbul cezaevlerindeki tutsakların çektiği görüntüler, ölüm orucu koğuşları, Şenay Hanoğlu, Zehra Kulaksız ve Gülsüman Dönmez’in son günleri ve Küçükarmutlu’ya düzenlenen operasyonun ardından karakol haline getirilen ev de gösteriliyor.

Simurg 4 ayrı ödül aldı
Ayrıca belgesel "31. İstanbul Film Festivali Sinemada İnsan Hakları Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) Övgüye Değer Film", "18.Uluslararası Altın Koza Film Festivali Adana İzleyici Jürisi Ödülü", "12. Uluslararası İzmir Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Özel Ödülü", "12. Uluslararası İzmir Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Siyad En İyi Film" şeklinde 4 ayrı ödüle layık görüldü.

30 Kasım’da gösterimde olacak olan Simurg'un fragmanı şu şekilde:

(soL - Haber Merkezi)