Gezici Festival Ankara, Artvin ve Üsküp'te

Bu yıl 15.'si düzenlenecek olan Gezici Festival, dün Ankara'da yapılan törenle başladı. 11-17 Aralık tarihlerinde Artvin'e uğrayacak olan festival, 20 Aralık'ta Makedonya'nın başkenti Üsküp'te sona erecek.

Ankara Sinema Derneği (ASD) tarafından, Türkiye’den ve Dünya’dan sinemanın seçkin örneklerini değişik kentlerdeki sinemaseverlere sunmak, sinema insanlarını bir araya getirmek ve ortak projelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Gezici Festival, 15. yılına erişti. Bugüne kadar Kars, Malatya, Samsun, Kayseri, Mersin, Gaziantep, Eskişehir ve İzmir’in yanı sıra Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Bosna-Hersek gibi birçok komşu ülkeyi gezen festival, bu yıl dopdolu bir programla, doğduğu kent olan Ankara’ya geri döndü. 15. Gezici Festival, uzun süredir kapalı olan ve festival dolayısıyla yeniden sinemaseverlere açılan Batı Sineması’nda dün yapılan törenle açıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç’e destekleri için teşekkür ederek plaket verdi. Tanık ve Genç'in konuşmalarının ardından, 30 Kasım’da hayatını kaybeden Ahmet Uluçay anıldı. Gecenin sonunda, 15. yıla özel kısa film seçkisi gösterildi.

4-20 Aralık tarihlerinde Ankara, Artvin ve Üsküp’te
10 Aralık’a kadar Ankara’da Batı Sineması’nda sürecek olan festival, 11-17 Aralık’ta Artvin’deki Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde, 18-20 Aralık’ta da Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Üsküp Sinemateki’nde sinemaseverlerle buluşacak. Festival biletleri tam ve öğrenci ayrımı olmaksızın 6 TL’den satılacak. Bu yıl çeşitli başlıklar altında Almanya’dan Güney Kore’ye, Singapur’dan Polonya’ya 32 ülkeden 112 yönetmenin toplam 92 filmi gösterilecek.

Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda 6 ülkeden 10 film
Festival kapsamındaki Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması, Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl Artvin’de düzenlenecek. 6 ülkeden 10 film, toplam 15 bin Avro değerindeki Altın ve Gümüş Boğa Ödülleri için yarışacak. Ödüller, 16 Aralık akşamı yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Festival’in Üsküp ayağı ise, Türkiye sinemasının son dönem önemli örneklerini Makedonyalı seyircilerle buluşturmayı amaçlayacak.

“Karşı filmler” teması
Festivalin bu yılki teması ise, Türkiye’de ve dünyada son dönemde yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak “karşı”lık olarak belirlendi. Kapitalizme, savaşa, burjuvaziye, eğitime, işkenceye, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe ve sömürüye karşı filmler bu bölüm çerçevesinde seyirciyle buluşacak. Bu kapsamda ayrıca, Ankara ve Artvin’de iki söyleşi düzenlenecek.

Kapitalizme karşı Evet Efendim (The Yes Men, 2003) ve Yes Men Dünyayı Kurtarıyor (The Yes Men Fix the World, 2009) işkenceye karşı 5 Nolu Cezaevi (2009) savaşa karşı Denizin Sessizliği (Le Silence de La Mer, 1949) burjuvaziye karşı Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (Le Charme Discret de la Bourgeoisie, 1972) eğitime karşı Hal ve Gidiş Sıfır (Zero de Conduite, 1933) ve Tekrarlamaç (En Rachachant, 1982) cinsiyetçiliğe karşı Sitcom (Sitcom, 1998) milliyetçiliğe karşı Burası İngiltere (This is England, 2006) sömürüye karşı Ekmek ve Güller (Bread and Roses, 2000) militarizme karşı Z32 (Z32, 2008) ve Renk Korkusu (Chromophobia, 1966) otoriteye karşı Burma VJ: Kapalı bir Ülkeden Haberler (Burma VJ: Reporter i et lukket land, 2008) filmleri gösterilecek.

“Kısa iyidir”
Festivalin klasikleşen “Kısa İyidir” bölümüne bu yıl dünyanın farklı ülkelerinden başvuran 1031 kısa film arasından seçilen 32'si seyirciyle buluşacak. Bölümün bu yılki konuğu ise Brezilya. Brezilya Büyükelçiliği ve Uluslararası Sao Paolo Kısa Film Festivali’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek “Kısaca Brezilya” bölümünde, bu ülkenin sinemasına dair ipuçları veren kısa filmler yer alacak. Ayrıca, seyircilerin oylamasıyla seçilecek bir kısa filme, 1000 Avro değerinde ödül verilecek.

“Çocuk Filmleri”
Bu yıl Polonya Büyükelçiliği ve Alman Kültür Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan çocuk filmleri programında, Polonya ve Almanya’dan filmlere yer verecek. Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin ve Artvin’de Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla okullardan sinemalara film izlemeye götürülecek pek çok çocuk hayatlarında ilk kez sinemaya gitme deneyimini yaşayacak.

Diğer bölümler
Festivalde, “30 Yıl Önce, 30 Yıl Sonra Almanya” başlığı altında, Almanya’nın politik ve sosyal durumuna ilişkin olarak iki farklı dönemde, yönetmenlerin ortaklaşa ürünü olarak üretilen iki film gösterilecek. 1978 yapımı Almanya’da Sonbahar (Deutschland im Herbst) ile 2009 yapımı Almanya 09 (Deutschland 09), festival komitesi tarafından sanatçının ülkesine karşı sorumluluğunu ortaya koyan ve tarihe tanıklık eden yapımlar olarak önemli görüldü.

Gezici Festival bu yıl, seyirciyi Litvanyalı bir yönetmenle tanıştıracak. Audrius Stonys’in yaratıcı kısa ve orta metraj belgeselleri program kapsamında.

Ekim ayında kaybettiğimiz Halit Refiğ anısına da, yönetmenin 1986 yapımı Teyzem adlı filmi gösterilecek.

Türkiye sinemasının son dönem örneklerinden seçilen Kıskanmak, 11’e 10 Kala, Uzak İhtimal ve Aya Seyahat filmleri de festivalde gösterilecek.

Festivalde Ken Loach’un son filmi Hayata Çalım At (Looking for Eric) ile Michael Moore’un son belgesel filmi Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (Capitalism, A Love Story), vizyon öncesi gösterimler ile seyirci karşısına çıkacak.

Genç sinemacılar buluşacak
Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan genç sinemacılar buluşması bu yıl Ankara ve Artvin’de gerçekleşecek. 2006’dan bu yana kendi alanlarında profesyonel isimler tarafından verilen sinema derslerinin bu yıl da iki kentte atölye çalışmaları ve söyleşiler olarak yapılması planlandı.

Gezici Festival ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 3. kez Belgeseyir Uluslararası Belgesel Film Yapım Atölyesi düzenlenecek. Türkiye ve Gürcistan’dan sinema öğrencilerinin katılacağı atölye çerçevesinde festivalin uluslararası durağı Artvin konulu filmler çekilecek. Artvin’de ayrıca, NISI MASA Türkiye işbirliği ile bir film yazarlığı atölye çalışması gerçekleşecek.

Reha Erdem kitabı
Ayrıca festival, her yıl olduğu gibi bir kitap hazırladı. Fırat Yücel’in editörlüğünde hazırlanan, Reha Erdem sinemasının tüm boyutlarıyla ele alındığı “Reha Erdem Sineması: Aşk ve İsyan” adlı kitap, Çitlembik Yayınları işbirliğiyle yayımlanacak. Kitap, festivalin gösterim mekanlarında ve kitabevlerinde satışa sunulacak. Gezici Festival şimdiye dek Lütfi Akad, Zeki Ökten, Ömer Kavur, Münir Özkul ve Hülya Koçyiğit gibi isimleri inceleyen kitaplar hazırlamıştı.
(soL - Ankara)