Gabriel García Márquez “Küba casusu”

Meksika istihbaratının, yıllarca takip ettiği ünlü devrimci yazar Gabriel García Márquez'i "Küba casusu" olarak dosyaladığı ortaya çıktı.

Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez, 1960’lı yıllarda yaşamaya başladığı Meksika’da yıllarca gizli polisin hedefi olmuş. Meksika Genel Ulusal Arşivi’nde duran ve Meksikalı El Universal gazetesinin ortaya koyduğu belgelere göre García Márquez’in telefonları dinlendi, hareketleri takip edildi.

El Universal’de yayınlanan habere göre, García Márquez’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığı sene olan 1982 tarihli bir belgede Kolombiyalı yazar “Küba propaganda casusu” olarak niteleniyor.

Meksika’nın eski istihbarat örgütü DFS’ye ait bu belgede şunlar söyleniyor: “García Márquez ile Küba haber ajansı Prensa Latina’nın müdürü Jorge Timossi arasında geçen ve dinlenen bir görüşme, yazarın “Haber Verilmiş Bir Ölümün Hikayesi” (Crónica de una muerte anunciada - Türkçe'ye "Kırmızı Pazartesi" olarak çevrildi) kitabının basım haklarını Küba hükümetine verdiğini ortaya koyuyor. Bu bilgi, Gabriel García Márquez’in, Küba ve Sovyet yanlısı olmasının yanı sıra, Küba istihbarat örgütünün emrinde çalışan bir propaganda casusu olduğunu kanıtlıyor.”

Kitabının basım haklarını Küba’ya vermenin, Küba casusu olmaya nasıl yettiği, rapordan pek anlaşılamıyor. Dünyada, özellikle de Latin Amerika’da birçok sanatçının, ürünlerinin telif haklarını başka ülkelere verirken, Küba’da basılma ve yayımlanma hakkının saklı tutulmasını istediği biliniyor.
(soL - Dış Haberler)