Fahri Erdinç Tarsus'ta 'Kalkın Nâzım'a Gidelim' etkinliğiyle anılacak

Toplumcu gerçekçi öykücü ve romancılarımızdan Fahri Erdinç, doğum günü olan 1 Ocak'ta Tarsus'ta "Kalkın Nâzım'a Gidelim" adlı bir etkinlikle anılacak.

Haber Merkezi

Tarsus’ta gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yayımladığı Aratos dergisi ve bünyesindeki Aratos Kültür Sanatevi ile Çukurova Üniversitesi felsefe hocalarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Günay’ın çıkardığı Özne dergisi ortak bir etkinliğe imza atıyorlar.

Aratos dergisi ve Özne dergisi, Türk edebiyatında az bilinen bir öykücü ve romancı Fahri Erdinç’i, doğumunun 100. yılında “Kalkın Nâzım’a Gidelim” adlı anma etkinliği gerçekleştirecekler.

Toplumcu gerçekçi öykücülerimizden olan Fahri Erdinç, doğum günü olan 1 Ocak 2017’de saat 15.00’te Tarsus’ta Aratos Kültür Sanatevi’nde yapılacak.

“Kalkın Nâzım’a Gidelim” adlı etkinlikte, Yard. Doç. Dr. Mustafa Günay, Uğur Pişmanlık, yazar Mustafa Emre, Fahri Erdinç’in yaşamı, edebiyatçı kişiliği, politik mücadelesi ve öykücülüğü üzerine birer söyleşi gerçekleştirecek. 

Aratos Dergisi Kültür Sanatevi yöneticisi Uğur Pişmanlık şunları söyledi:

“1940 yılların faşizan baskılardan dolayı Bulgaristan’a siyasi sığınmacı olarak giden Fahri Erdinç, Nâzım Hikmet’in de yakın arkadaşıydı. Erdinç’in bir kitabını adı da ‘Kalkın Nâzım’a Gidelim’dir. Etkinliğe de bu ismi verdik. Türk edebiyatının ilk gerçekçi öykü ve romancılarından olan Fahri Erdinç, 1940’lı yılların faşizan baskıları nedeniyle iki arkadaşı ile birlikte Bulgaristan’a siyasi mülteci olarak iki arkadaşı ile gitmek zorunda kaldı. Bulgaristan Kültür Bakanlığında çalıştı. Nâzım Hikmet’le, onun Sovyetler Birliği’nden Bulgaristan’a ziyareti sırasında tanıştı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesiydi. Kasım 1986’daki ölümüne kadar Bulgaristan’da yaşadı. Bulgar edebiyatı Fahri Erdinç’i kendi edebiyatçısı saydı. Acı Lokma, Memleket Hikâyeleri, Şen Olasın Halep Şehri, Kore Nire?, Kalkın Nâzım’a Gidelim, Ali’nin Biri, Kardeş Evi kitaplarından bazılarıdır."

1 Ocak 2017 Pazar günü Tarsus Aratos Kültür Sanatevi'nde düzenlenecek olan bu etkinlik, daha sonra 12 Ocak 2017 Perşembe günü 10.  Çukurova Kitap Fuarında da tekrarlanacak.