'F Tipi Film' bugün gösterime girdi

Cezaevlerinde uygulanan tecrit zulmünü ve ölüm oruçlarını anlatan Grup Yorum'la birlikte 8 yönetmenin hazırladığı F Tipi Film bugün gösterime girdi. Filmin galası 19 Aralık Katliamı'nın yıl dönümünde yapıldı. Filmin tanıtımına uygulanan sansüre karşı yönetmen Ezel Akay tepki gösterdi.

Hapishanelerde uygulanan tecrit politikasını, ölüm oruçlarını ve devrimci tutsaklara yapılan zulmü anlatan F Tipi Film, bugün sinemalarda gösterime girdi. Grup Yorum'la birlikte 8 yönetmen tarafından çekilen kısa filmlerle oluşan film, 31 ilde, 68 sinemada gösterimde olacak.

Filmin 19 Aralık Katliamı'nın yıldönümünde yapılan galasına binlerce kişi katıldı, F Tipi cezaevlerinden gönderilen mesajlarda da filmde emeği olan herkese teşekkür edildi.

Gala gecesine binlerce kişi katıldı
Yapım sürecinde yönetmenlerin, oyuncuların, set çalışanlarının tamamen gönüllü, parasız, çalıştığı büyük bir emeğin ve ortak çalışmanın ürünü olan filmin galasına filmin yönetmenleri ve oyuncuları Ezel Akay, Sırrı Süreyya Önder, Reis Çelik, Barış Pirhasan, Aydın Bulut, Vedat Özdemir, M. İlker Altınay, Hüseyin Karabey, Gizem Soysaldı, Civan Canova, Fırat Tanış'ın yanı sıra Menderes Samancılar, Levent Üzümcü, Leman Sam, Şevval Sam, Cahit Berkay, Akın Birdal, Efkan Şeşen, Hilmi Yarayıcı, Işıl Özgentürk, Mehmet Bekaroğlu ile Tayad'lı Aileler katıldı.

"Grup Yorum insan ruhunun mimarı olmayı hedefledi"
Gala gecesinde büyük bir ilgiyle izlenen ve salona alkışlanan filmin ardından İdil Kültür Merkezi'nden Veysel Şahin söz alarak, 19 Aralık 2000'de cezaevlerinde gerçekleşen Hayata Dönüş katliamını ve tecrit zulmünü anlattı. İdil Yapım adına söz alan İnan Altın da filmde emeği geçenlere teşekkür ederek uzunca bir süredir var olan düşlerinin gerçekleşmesine herkesin büyük bir emek verdiğini ifade etti.

AKP iktidarının sanata ve sanatçıya, halkın her kesimine uyguladığı her türlü baskıya rağmen direndiklerini ve sanatlarını milyonlara ulaştırdıklarını ifade eden Altın, Stalin'in "sanatçı insan ruhunun mühendisidir" sözünü yineleyerek Grup Yorum olarak insan ruhunun mimarı olmayı hedefleyerek yola çıktıklarını bundan sonra sinemada da bu hedefle ilerleyeceklerini ifade etti.

"Giden yoldaşlarımızın anısına..."
Yönetmen Ezel Akay, hayatının ilk büyük kolektif film üretiminin içinde yer aldığını belirtirken, Yönetmen Reis Çelik "Umarım bir gün güleceğimiz filmler çekeriz" dedi. Yönetmen ve milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Hayatımın bütününü kaplayan devrim ve sosyalizm mücadelesinde ilk defa, aramızdan ayrılan yoldaşlara karşı görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü ortak bir sürece dahil olduk. Giden yoldaşlarımızın anısına çok anlamla bir iş yaptık" diye konuştu.

"Cezaevleri sorunu hala sürüyor"
Yönetmen Hüseyin Karabey ise 19 Aralık Katliamı ve F tipi cezaevleriyle dışarıdakilere travma yaşatıldığını belirterek, "Ancak 12 yıldır unutmadığımızı bir kez daha görüyorum. Bu toplum, apolitik değil, apolitikleştirilmeye çalışılıyor. Görüyoruz ki, bir kıvılcım bile yetiyor" dedi. Kürt siyasi tutukluların yaptığı açlık grevini hatırlatan Karabey, "O açlık grevi devam ediyor olsaydı, belki de yeni ölümleri konuşuyor olacaktık. Yani cezaevleri sorunu hala sürüyor" dedi.

Konuşmaların ardından Tayad'lı Aileler, karanfilleri ve tutsak ürünlerini yönetmenlere hediye etti. 2000-2007 ölüm orucu sürecinde iki kızını şehit veren Tayad'lı Ahmet Kulaksız'da söz olarak ölüm orucu sürecinden ve tecrit zulmünden bahsetti.

F Tipi cezaevlerinden mesaj gönderdiler
Gala gecesine ayrıca F Tipi cezaevlerinden kendi iletişim araçları olan “top” ile bir mesaj gönderildi. Mesajda tecrit uygulamasını sinemaya taşıyan tüm emekçilere teşekkür edildi. Gala, katılan tüm sanatçı ve yönetmenlerin hep birlikte Çav Bella'yı söylemesiyle sona erdi.

Yönetmen Ezel Akay'dan sansüre tepki
Yönetmen Ezel Akay, filmin tanıtım izni başvurusunu reddeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı sansüre karşı Sinema Meslek Birlikleri'ne gönderdiği mektupla tepkisini dile getirdi.

Akay, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun, bir sinema eserinin seyircisiyle buluşmasını desteklemek meslek birliğimizin ana vazifelerindendir. Bu yüzden sizleri, F Tipi Film'in başına gelenler ve gelebilecekler konusunda uyarmak istedim. Bu 'herhangi bir film'dir. İçeriği belediyeyi ilgilendirmez, tanıtımı için, tüm filmlerin tanıtımları için sunulan imkanlar bu film için de sunulmalıdır. Lütfen kamuoyunun bu konuda uyarılmasına yardımcı olun."

(soL - Haber Merkezi)