!f Festivali’nde Küba başyapıtı

9. Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali !f’de bu yıl devrimci sinema dalında bir başyapıt olan Soy Cuba gösteriliyor ve tartışılıyor.

Festivalde Oscar adayı olan birçok film ilgi çekerken, festivalin ‘!f kült’ bölümünde gösterilecek olan ‘Soy Cuba’ (Ben Küba) özel ilgiyi hak ediyor.

Küba devriminin 5. yılında 1964’te Sovyet-Küba ortak yapımı olarak Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov tarafından çekilen film ilk kez festivalde seyirciyle buluşuyor. Devrimci sinemanın izlerini taşıyan film Küba devrimini hazırlayan koşulları epik bir dil kullanarak 4 epizotla sunuyor. Filmin çekildiği dönemin koşullarına kıyasla ses kullanımı, kamera hareketleri, ışık ve kurgusuyla çok ileri bir noktada olması dikkat çekerken bu gösterimi İstanbul seyircisi için özel kılan bir durum daha söz konusu. ‘Ben Küba’ filmi yenilenmiş bir dijital kopyayla sunuluyor. Film ayrıca Altyazı sinema dergisinin düzenlediği bir etkinlikle tartışılacak. Dergi yazarları tartışmada 'Ben Küba’nın Küba Devrimi’ni temsil biçimleri ve filmin özgün dilinin bugünün sinemasını düşünürken bize ne gibi olanaklar sağlayabileceği üzerine konuşacak. Tartışma 19 Şubat Cuma günü !f İstanbul Festival merkezi ‘The Hall’da herkese açık olarak gerçekleşecek.

‘Ben Küba’ filminin festival kapsamında gösterileceği yerler:
13 Şubat Cumartesi / 19:30 – AFM Budak Caddebostan
19 Şubat Cuma / 13:00 – AFM Fitaş Beyoğlu
26 Şubat Cuma / 12:30 – AFM Cepa Ankara

11-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek !f Bağımsız Film Festivali’yle ilgili ayrıntılı bilgiye http://2010.ifistanbul.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

(soL – Haber Merkezi)