El Sistema bir kez daha İstanbul'da

42. İstanbul Müzik Festivali Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nı konuk edecek.

2011 yılında kendisi de El Sistema’dan yetişmiş şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nı ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da oluşumun öne çıkan orkestralarından biri olan Venezuela Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nı konuk edecek. 42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Şef Christian Vásquez yönetimindeki Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın konseri 10 Haziran Salı akşamı 20.30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Venezüela’da başarılı bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu’nun başlattığı El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.

1975’te yoksullukla boğuşan 12 çocukla yola çıkan El Sistema’da bugün ülkenin dört bir yanına yayılmış 286 akademik merkezde 400.000’in üzerinde çocuk çalgı eğitimi alıyor.

El Sistema Europa paneli
Festivalde “El Sistema” günü olarak kabul edilen 10 Haziran’da bir panel de düzenlenecek. El Sistema modelinin dünyadaki uygulamalarının tartışılacağı panel, 14.30’da Martı İstanbul otel’de düzenlenecek. Panelde ayrıca Tricia Tunstall, Türkçeye “Değişen Yaşamlar - Gustavo Dudamel, El Sistema ve Müziğin Dönüştürücü Gücü” başlığıyla çevrilen kitabının da tanıtımını gerçekleştirecek.

Ulvi İçil öncülüğünde Barış İçin Müzik vakfına ek gelir sağlamak ve El Sistema ile Türkiye’deki örneği Barış için Müzik Vakfı’nın daha fazla tanıtılmasına ön ayak olmak amacıyla Türkçeye kazandırılan kitabın satışından elde edilecek tüm gelir Barış için Müzik’teki çocukların eğitimine aktarılacak.

‘Kardeşlik’ anlaşması
Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın 20.30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’ndeki konseri öncesinde Barış İçin Müzik Vakfı ve El Sistema’nın “kardeşlik” anlaşması duyurulacak. Sahneye çıkacak El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu ve Fundamusical Simón Bolívar Müzik Vakfı direktörü Eduardo Méndez ile Barış İçin Müzik Vakfı’nın kurucuları Mehmet Selim Baki ve Yeliz Baki, Barış İçin Müzik Vakfı’nın resmen El Sistema’nın bir parçası olarak kabul edildiğini ilan edecekler. Bu sayede iki oluşum, ilerleyen zamanlarda ortak çalışmalar gerçekleştirecek.