Devlet Tiyatroları'nın özelleşeceği haberleri gündemi sarsmaya devam ederken geçtiğimiz günlerde çıkan devlet tiyatrolarında sadece yerli oyunların çıkacağı haberini Sanat İletişim Koordinatörü Murat Demirbaş aracılığıyla iletişim kurduğumuz Nejat Birecik ve Devlet Tiyatroları Sanatçı Temsilcisi ve Devlet Tiyatroları İzmir Bölge Müdürü Tayfun Erarslan'la görüştük.
Devlet Tiyatrolarında sadece yerli oyun oynanacak haberlerinin tamamen asılsız olduğunun altını çizen Demirbaş, “Devlet Tiyatroları 65 yıldır 5441 sayılı yasayla yönetilir. Devlet Tiyatrolarının amacı, görevi ve yapacağı işin tanımı yasa da şöyle söylenir; Devlet Tiyatroları Türk tiyatrosunun gelişimine hizmet etmek, dünyada saygın bir yere getirmek ve yabancı dünya klasiklerini oynamakla yükümlüdür. Genelde de Ağustos ayının 15’inde provalar başlar başlamadan önce genel sanat yönetmeni konumundaki genel müdür bir repertuar açıklar, ilk olarak birinci tur oyunlar söylenir. Bu yıl Devlet Tiyatrosu bölge müdürleri, sanat yönetmenleri, yönetmenler ve edebi kurulun yaptığı toplantılar sonucunda bu sene farklı olarak yalnızca açılışta bütün sahnelerde yerli oyunları denk getirelim dedik.” dedi. Sahneleri yerli oyunlarla açmanın yabancı tiyatro eserlerinin bir köşeye bırakılamayacağını söyleyen Demirbaş, “Yerli oyunlarla sahneleri açalım dedik bu bir yıl boyunca yabancı oyun oynamayacağımız anlamına gelmediği gibi ikinci oyunların çoğu zaten yabancı. Onu basına duyurmamamızın sebebi Devlet Tiyatrosu olarak yazarıyla yönetmeniyle anlaşmadan oyunun ismini açıklayamayız. Yerli oyunların tamamının anlaşması yapılmış provaları başlamış oyunlardır. Yapacağımız oyunları yazarlarıyla varislerle yönetmenlerle anlaşınca açıklayabiliriz yoksa suç işlemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
'BAZI BÖLGELERDE YABANCI OYUN PROVALARINA BAŞLADIK'
Bazı bölgelerde yabancı oyunların çalışmalarının bittiğine ve provalarının yakın zamanda başlanacağına değinerek “Mesela şuan Ankara’da Roland Topor’un Joko’nun Doğum Günü oyununun provası başlamak üzere. Bölgelerde ki çalışılacak oyunlarında çoğu yabancı sezonda normalde yüzde 40 yerli oyun zorunluluğumuz var, Türk tiyatro yazarlarını desteklemek ve Türk tiyatrosunun birikimine dikkat çekmek için. Geçen senelerde bir bölgede 3 oyun varsa biri yabancı olurdu ilk oyunda hangisi denk gelirse o sahnelenirdi.” diyen Demirbaş sahnelenecek yerli oyunların çok çeşitli olduğunu “Bu sene Tazimattan bu yana Türk tiyatrosunun yazılı birikimine dikkat çekmek için bu birikimden seçki yapıldı içinde geleneksel Türk tiyatrosundan oyunlar olduğu gibi yakın dönem yazarlarımızın çağdaş metinleri de var, çok yeni yazar arkadaşlarımız da var. Biz sahnelenecek yerli oyunları seçerken bir mantık tutturmaya çalıştık bu şu anlama gelmiyor bundan sonra yerli oyunlar oynayacağız Çehov yasaklandı gibi bir şey yok. Geçtiğimiz sezonda hem Ankara hem İstanbul’da Çehov, Shakespeare ve başka yazarların oyunları da var daha da olacak” sözleriyle ifade etti
'TÜRK TİYATROSUNA ZARAR VERİLİYOR'
Devlet Tiyatrolarının Türk tiyatrosunda var olan yerine parmak basan Demirbaş “Türk tiyatrosunun göz bebeğidir Devlet Tiyatroları, Türk tiyatrosunun pratiğinin yüzde yetmiş beşe yakınını devlet tiyatrosu yürütür, bunu korumak yaşatmak lazım. Anadolu’nun her yerinde zor şartlarda tiyatro yapıyoruz bu çok zor bir şey. Bu tarz haberlerle farkında olmadan Türk tiyatrosuna zarar veriliyor, Devlet Tiyatrosu’nun kurumsal kimliğine bu kurumda çalışan oyuncu arkadaşlarımıza, teknik, idari personelimize zarar veriyoruz üzüyoruz” ifadelerini kullandı.
Aynı şekilde bu iddiaların asılsız olduğunu belirten Devlet Tiyatroları Sanatçı Temsilcisi ve Devlet Tiyatroları İzmir Bölge Müdürü Tayfun Erarslan "Böyle bir şey kesinlikle yok, kimin ortaya attığını anlamakta da çok güçlük çekiyorum ben" diyerek olayın aslını şu sözlerle ifade etti:
'TÜRK TİYATROSU RESMİ GEÇİDİ' KARARI VERİLDİ
"Haziran ayının başında İzmir'de yapılan müdürler toplantısı ve genişletilmiş bir idari toplantıda, orada bulunan tüm üyeler tarafından 2016-2017 sezonun açılışının bir 'Türk tiyatrosu resmi geçidi' olması kararına varılmıştı. Devlet Tiyatroları hep Türk yazarları ihmal etmekle suçlanır ki bu da yanlıştır. Sadece ilk oyunlar düşünülerek Türk tiyatrosu resmi geçidi olsun diye konuşulmuştu, tamamen buna yönelik oy birliğiye alındı bu karar. Daha öncede Devlet Tiyatroları'nın 60. yılında '60. Yılda 60 Yerli Oyun' etkinliği yapılmıştı, ama haberlerde yazan yabancı oyun hiç oynanmayacak, 'milli tiyatro' olacak gibi şeyler inanılır gibi değil. Bu haberin kaynaklığını yapan kimlerse, bunu nasıl yapıyorlar inanılır gibi değil."
İzmir'de yeni sezonda oynanacak oyunların çalışmalarına başladıklarını ekleyen Erarslan, "Biz İzmir'de iki sahnemizde bir Oğuz Atay bir Yeşim Müderrisoğlu(Dorman) oyunu astık. Ama 20 gün önce gelen bir yazıya göre Yanık adlı oyunun distiribüsyonu yapılmış durumda, Ekim ayında provolara giricek, yönetmeni belli, kastı belli bu da ikinci oyun olacak. Bunun gibi bir sürü bölgede ikinci oyunlar üçüncü oyunlar için yabancı oyunlarında hazırlığı sürmekte" dedi.
'ON İKİ KİŞİ KARAR ALDI DİYE OYUNCU ARKADAŞLAR BOYNUNU EĞMEZ'
Erarslan, buna yönelik bir karar alınsa bile, Devlet Tiyatroları'nda oyunculuk yapan, emek veren insanların buna karşı çıkacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Devlet Tiyatroları sadece yerli oyun oynanacak kararını bugün alsa ne olur 70 yıldır Devlet Tiyatroları kendi kimliğini ortaya koymuş durumda. Devlet Tiyatroları'nın içinde çalışan 700 tane arkadaşımız var 12 kişi karar aldı diye boyunlarını eğip oturmazlar oturuyorsa onlarda suçludur, yani sanılıyor ki 12 kişi karar alıyor geri kalan 700 kişi onlar ne derse yapıyor bu sanatçı arkadaşlarımıza haksızlıktır. O yüzden bunlar bize üzüntü veriyor artık."