Documentarist 2010 yarın başlıyor

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri'nin üçüncüsü, 22-27 Haziran tarihleri arasında 6 farklı mekanda yapılan gösterimler ve panel, atölye gibi etkinliklerle gerçekleşecek.

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin üçüncüsü, bu yıl 35 ülkeden 120'den fazla belgeseli İstanbullu sanatseverlerle buluşturacak. Yarın başlayacak olan festival 6 mekânda gerçekleşecek.

Festivalin "Mercek altında: Balkanlar" başlığı kapsamında, son dönemde belgesel alanında önemli bir yükseliş yaşayan Balkan ülkelerinden pek çok belgesel ve belgeselci İstanbul’a konuk olacak. Yunanistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Bulgaristan ve Romanya'dan 15 film gösterilirken, bu ülkelerden belgeselcilerin katılacağı ve deneyimlerini aktaracağı bir panel de gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerin Türkiye ve Balkan ülkelerindeki belgeselciler arasında işbirliği arayışlarına vesile olması bekleniyor.

"Belgeselin verimli toprağı: Polonya" ve "İsviçre'nin en iyileri" başlıkları altında da, bu iki ülkenin belgesel sinemalarından da pek çok örnek gösterilecek.

Festivalin diğer başlıklarından bazıları ise şöyle: Kapitalizm Çıkmazı, Kent ve Sinema, Ortadoğu'nun Fay Hattı: Filistin-İsrail, Kadınlık Halleri.

Festivalin bu yılki onur konuğu, İsrail politikalarının en sıkı muhaliflerinden olan, filmleri ve akademik çalışmalarıyla tanınan Eyal Sivan. Sivan aynı zamanda, İsrail'e karşı uygulanan kültürel ve akademik boykot çağrısına destek veren isimlerden biri.

Gösterimlerin Pera Müzesi Oditoryumu, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Dutch Chapel (Hollanda Şapeli), Tütün Deposu ve Sismanoglio Megaro (Yunanistan Konsolosluğu'nun İstiklal Caddesi üzerindeki yeni binası) olmak üzere 6 mekânda yapılacağı festivalde, bilet fiyatları 4 TL olarak belirlendi.
(soL - Haber Merkezi)