'Devrimde Kübalı Kadınlar' belgeselinin galası yapıldı

Kübalı kadınların devrim sürecinden bugüne değin oynadığı rolü anlatan 'Devrimde Kübalı Kadınlar' belgeselinin galası, Jose Marti Küba Dostluk Derneği'nin evsahipliğinde ve Küba Cumhuriyeti Konsolosu Mayvet Gonzalez Fernandez'in katılımıyla İzmir NHKM Konak Sahnesi'nde gerçekleşti.

Haber Merkezi

Kübalı kadınların devrim sürecinden bugüne değin oynadığı rolü anlatan 'Devrimde Kübalı Kadınlar' belgeselinin galası, Küba Cumhuriyeti Konsolosu Mayvet Gonzalez Fernandez'in katılımıyla İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Konak Sahnesi'nde gerçekleşti. 

Maria Torrellas'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel, Vilma Espin, Celia Sanchez ve Haydée Santamaría gibi Küba Devrimi'nin kadın kahramanlarının tanıklıkları ve deneyimlerinden de bir geçit sunuyor. Film hem bugün hem de Küba tarihi içinden çeşitli kesimlerden ve yaşlardan kadınların hayat deneyimlerine yer veriyor. 50'li yılların sonunda ortaya çıkan Küba Devrimi'nin değerlerinden ne denli beslendikleri ve onlar için ne kadar hayati öneme sahip olduğu noktasında birleşen her kesimden kadın öyküleri ile seyirciyi buluşturuyor.

Gösterim öncesinde konuşan Küba Cumhuriyeti Konsolosu Mayvet Gonzalez Fernandez, Küba'da kadınların çalışma yaşamında ne denli etkin olduğundan örnekler ve rakamlar vererek, Küba'daki kadın hakları, kadın-erkek eşitliği ve LGBT hakları için yapılan çalışmaların Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından tanındığını vurguladı. Bu durumun Karayipler ve Latin Amerika'da yaşanan tam tersi tablo karşısında önemli bir farklılık yarattığını ifade eden Mayvet Gonzales Fernandez, kadınların enternasyonal kimlikleri nedeniyle sadece Küba'da değil, yardıma ihtiyaç duyulan diğer tüm ülkelerle de dayanışma içerisinde bulunduğunu söyledi. Fernandez konuşmasının Fidel Castro'nun "Kadınlar olmasaydı devrimin muazzam eserleri yaratılamazdı" cümlesiyle bitirdi. 

JMKDD İzmir Temsilciliği adına konuşan Rojda Baran şunları söyledi: "Sosyalizm, Küba halkına bugün bizim için ulaşılması çok güç hatta imkansız olanaklar sunuyor. Maria Torrellas'ın belgeseli, bu kazanımların küçük bir ksımını anlatıyor. Küçük ama belki de en önemli kısımlarından birini. Devrimin, Küba kadınlarının yaşamını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Bu eşsiz değişimi var eden bütün Kübalı devrimcilere ve Fidel'e selam olsun." 

Belgesel gösterimi, bir kokteylle sona erdi.