Devlet Tiyatroları kapanmanın eşiğinde!

Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren varlığını sürdüren Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) artık tarihe karışıyor. Kapanmanın eşiğine gelen Devlet Tiyatroları için hazırlanan bir video ise tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

AKP hükümetinin uyguladığı sanat düşmanı politikalar neticesinde sahneler teker teker kapatılırken, Devlet Tiyatroları ise kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

İstanbul’da Emek Sineması’nın yıkılma kararıyla başlayan, Ankara’da Akün Sahnesi binasının satışa çıkarılmasıyla devam eden sahne kapanma sürecinin ardından sırada devlet tiyatro, opera ve balenin özelleştirilmesine geldi.

Başbakan Erdoğan'ın daha önce yaptığı bir konuşmada "Devlet eliyle tiyatro olmaz" diyerek Devlet Tiyatroları'nın özelleştirileceğinin işaretini vermesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağı ile kapatılacak genel müdürlükler özerk bir yapıda kurulacak Türkiye Sanat Kurumu bünyesine alınacak. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü çalışanlarından yaşları gelenlerin emeklilikleri istenecek. Ankara ve İstanbul gibi büyük merkezlerdeki sanatçılar bölge müdürlüklerine ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine gönderilecek.

22 ayrı bölgede 58 sahnesiyle yılda en az iki milyon izleyiciyi ağırlayan Devlet Tiyatroları 64 yılı geride bıraktı. Bugün ise AKP hükümetinin “devletin tiyatrosu olur mu” başlığı ile açtığı tartışma Devlet Tiyatroları’nın zarar ettiği ve özelleştirilmesi gerektiği iddialarıyla sürüyor.

Söz konusu tehlikeye dikkat çekmek için hazırlanan video ise AKP’nin talan ve yağma politikalarında sıranın Devlet Tiyatroları’na geldiğinin en açık göstergesi oldu.

İşte o video:

(soL- Haber Merkezi)