Bülent Kılıç 2014 yılının en iyisi seçildi

2003 yılından beri AFP için çalışan Bülent Kılıç, Time dergisi tarafından 2014 yılının en iyi foto muhabiri seçildi.

Haber Merkezi

Time dergisi, Agence France-Press fotoğrafçısı Bülent Kılıç'ı, 2014 yılının en başarılı foto muhabiri olarak seçti.

2003 yılından beri AFP için çalışan Kılıç, yıl boyunca Ukrayna, Soma ve Kobani'de fotoğraf çekmişti. Kılıç, Berkin Elvan'ın cenazesinde yaşanan polis vahşetini de fotoğraflamıştı. Time dergisinin internet sitesinde yer alan Olivier Laurent imzalı yazıda kendisinden övgüyle bahsedilen Kılıç, dergiye verdiği röportajda Ukrayna'da çektiği fotoğrafların kariyerinde büyük bir yer tuttuğunu belirterek, "Ben Ukrayna'ya vardığımda gösteriler üçüncü ayına giriyordu. Ancak hız kesmeden devam ediyordu. Ben Kiev'e vardığımda eylemlerin devam ettiği Bağımsızlık Meydanı savaş alanına dönüşmüştü. Hükümet yanlısı güvenlik güçler göstericilere ateş ediyordu" dedi.

Soma'da yaşanan maden kazasının Türkiye tarihindeki en büyük trajedilerden biri olduğunu söyleyen Kılıç, madenin çevresinde çalışmanın hiç de kolay olmadığına da dikkat çekti. ;Yakınlarını bekleyen ailelerin bir kısmının bölgede çalışan basın mensuplarına saldırdığını belirten Kılıç, kendisinin de iki kere aileler tarafından hedef gösterildiğini söyledi. "O insanları anlamalısınız, eşleri, çocukları madende mahsur kalmıştı. Ama siz de çalışmaya devam etmek için bir yol bulmalıydınız. Durumu kontrol altına almalı, ancak çalışmayı bırakmamalıydınız" ifadelerini kullandı.

Kobani'de yaşanları dünyayla paylaşan ilk fotoğrafçılardan biri olan Kılıç, savaş bölgelerinde çalışmanın kendisini nasıl etkilediğine dair gelen soruya da, ""Birçok kişi bana önümde birinin öldürülmesinin kolay olup olmadığını soruyor. Bir şey hissedip hissetmediğimi merak ediyorlar. Hiç kolay değil ama bu savaş ve herkes birbirini öldürüyor. Bazen hiçbir şey hissedemiyorsunuz, bazen de bununla ilgili konuşmak istemiyorsunuz" dedi. "Bu benim hayatım" diyen Kılıç, Yuri Kozyrev, James Nachtwey, Josef Koudelka, Robert Capa ve Larry Burrow'un öğrencisi olduğunu ve onlardan birçok şey öğrenmeye devam ettiğini belirtti. 2015 yılının neler getireceğini merak ettiğini söyleyen Kılıç, "Gelecek sene nerede olacağımı bilmiyorum, belki Ukrayna'ya dönerim. Bu işten öğrendiğim bir şey varsa, o da her zaman hazır olmanız gerektiğidir" dedi.