Bono dersini seyirciden aldı

Beklenen U2 konseri dün Olimpiyat Stadı'nda yapıldı. Şarkılarıyla dinleyenleri coşturan grup, Türkiye ile ilgili mesajlarıyla kızdırdı. Grubun solisti Bono, AKP'yi öven mesajlar vermeye kalkınca seyirciden büyük tepki gördü.

Günlerdir konuşulan U2 konseri dün akşam Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapıldı. 2 saat aşkın bir süre boyunca sahnede kalan grup, 30 yıllık repertuvarından çok sayıda şarkısını seslendirdi.

Ancak grubun solisti Bono, müzik dışında mesajlar vermeye kalkınca, beklemediği bir tepki ile karşılaştı. Bilindiği gibi Bono, Istanbul'a geldiğinden bu yana Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış ve Bülent Arınç ile görüşmüş, Bağış ile birlikte Boğaz Köprüsü'nü yürüyerek geçmişti. Özellikle Erdoğan'la yaptığı görüşme, AKP'nin reklamını yaptığı bir nitelik kazanmış ve siyasete bakışı son derece yüzeysel olan Bono, Tayyip'i adeta bir "özgürlük savaşçısı" olarak gördüğünü dışa vurmuştu.

Dün geceki konserin ortalarında Istanbul ve Türkiye ile ilgili mesajlar vermeye başlayan Bono, ülkemizin ne denli önemli bir ülke olduğunu belirttikten sonra, şu anda burada yaşananların sadece bu ülke değil bütün dünya için önemli olduğunu söyledi. Ardından konserden önceki gün Egemen Bağış ile köprüyü yürüyerek geçmelerinden bahsettiği anda ise, hiç beklemediği bir tepki ile karşılaştı. Yoğun yuhalamalar arasında sözlerine ara vermek zorunda kalıp, siyasetçi ismi vermemenin, siyasetten söz etmemenin daha doğru olacağını eklemek ihtiyacı hissetti. Ardından Boğaz Köprüsü'nden ve Istanbul'dan söz ederek konuşmasını sürdürdü. Köprünün Avrupa ile Asya'yı sadece birleştirmediğini, Avrupa'nın gelecekteki yönünü de gösterdiğini belirtti. Sözleri ile AKP'den nasıl etkilendiğini ortaya koymuş oldu. Yuhalamalarla karşılaşmasa belki lafı daha da ileri götürüp, özgürlük için referandumda evet oyu verilmesi gerektiğini bile söyleyecekti.

Az sayıda seyrircinin yuhalamakla yetinmeyip stadı terk ettiği de görüldü.

Konserin ilerleyen dakikalarında sürpriz bir biçimde sahneye Zülfü Livaneli çıkarak önce U2'ya bir şarkılarında eşlik etti, ardından da seyirciler ile birlikte Yiğidim Aslanım adlı şarkısını seslendirdi.

Konser genelinde grup, soyut bir barış ve özgürlük temalı yüzeysel siyasi mesajlarını vermeyi de ihmal etmedi.

Böylece bir önemli rock grubunun Istanbul konseri, ülkemizin özgünlüğüne uygun bir şekilde gerçekleşmiş oldu. Belki de Bono'ya da siyasetin bu kadar kemiksiz ve kişiliksiz yapılamayacağını da hatırlatarak...

(soL)