Berlinale'de Türkiye'den 5 film gösterilecek

60. Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale) bu akşam başlıyor. Berlinale'de, Türkiye yapımı 5 film sinemaseverler ile buluşacak. Semih Kaplanoğlu'nun Bal filmi, Altın Ayı ödülü için yarışacak.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 11-21 Şubat arasında düzenlenecek 60. Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale) bu akşam başlıyor. Festivalde Altın Ayı ödülü için yarışacak olan 20 film arasında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Bal” da yer alıyor. Çeşitli bölümlerde gösterilecek Türk yapımı 5 filmin yanı sıra Türk kökenli yönetmen ve oyuncuların filmleri de programda yer buldu. Festival kapsamında uzun ve kısa metrajlı olmak üzere toplam 392 film gösterilecek. Bu filmlerden 90‘a yakını Alman yapımı.

Kaplanoğlu’nun Bal’ı Altın Ayı için yarışacak
Berlinale’nin yarışma bölümünde "Altın Ayı" ödülü için yarışacak 20 film arasında, Semih Kaplanoğlu’nun “Yusuf Üçlemesi”nin son halkası olan “Bal” da yer alıyor. Filmin başrollerinde Bora Alataş, Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen, Alev Uçarer ve Ayşe Altay var. Bal, Berlinale'de 10 yıldan beri yarışma bölümüne katılan ilk Türk filmi olacak. Son olarak Nuri Bilge Ceylan'ın "Mayıs Sıkıntısı" filmi 2000 yılında yarışmalı bölüme seçilmişti.

Yarışma bölümündeki diğer filmler ise şöyle: Oskar Roehler'in "Jud Süss - Film ohne Gewissen", Burhan Qurbani'nin "Shahada", Benjamin Heisenberg'in "Der Raeuber", Roman Polanski'nin "The Ghost Writer", Noah Baumbach'ın "Greenberg", Rob Epstein'ın "Howl", Michael Winterbottom'un "The Killer Inside Me", Benoit Delpine ve Gustave de Kervern'in "Mammuth", Pernille Fischer Christensen'in "En Familie", Hans Peter Moland'ın "En ganske snill mann", Thomas Vinterberg'in "Submarino", Zhang Yimou'nun "San qiang pai an jing qi", Wang Quan'an'ın "Tuan Yuan", Koji Wakamatsu'nun "Kyatapirâ", Jasmila Zbanic'in "Na Putu", Rafi Pitts'in "Shekarchi", Florin Serban'ın "Eu cand vreau sa fluier, fluier", Aleksei Popogrebsky'nin "Kak ya provyol etim letom" ve Natalia Smirnoff'un "Rompecabezas" filmleri.

Alman yönetmen Werner Herzog'un başkanlık edeceği jüride İtalyan yönetmen Francesca Comencini, Somalili yazar Nuruddin Farah, Alman oyuncu Cornelia Froboess, İspanyol yapımcı José Maria Morales, Çinli oyuncu Yu Nan ve ABD’li oyuncu Renée Zellweger yer alacak.

Kosmos, Pus, Kasaba ve Yaşamın Kıyısında da programda
Panorama bölümünde Reha Erdem’in son filmi "Kosmos", Forum bölümünde ise Tayfun Pirselimoğlu'nun son filmi "Pus" ile Nuri Bilge Ceylan’ın ilk uzun metrajlı filmi “Kasaba” izleyici ile buluşacak. Kasaba, Forum bölümümdeki “Son 40 yılın en iyileri” adlı derleme programda yer alıyor.

"Hommage (Ustalara Saygı)" bölümünde de, 1968’den bu yana oyunculuk kariyerini sürdüren Alman oyuncu Hanna Schygulla onuruna, Schygulla’nın rol aldığı Fatih Akın imzalı "Yaşamın Kıyısında" filmi gösterilecek.

Festivalde gösterilecek Alman yapımı filmler arasında da, Türk kökenli yönetmenlerden Thomas Arslan’ın “Im Schatten” (Gölge) adlı filmi ile yönetmenliğini Feo Aladağ’ın yaptığı ve baş rollerinde Sibel Kekilli, Florian Lukas, Derya Alabora ve Tamer Yiğit’in oynadığı "Die Fremde" (Yabancı) adlı filmi yer alıyor. İtalya’dan da Ferzan Özpetek’in "Mine Vaganti" filmi festival kapsamında izleyici ile buluşacak.

Ankara Sinema Derneği (ASD) Türkiye standı açacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, festivalde açılacak Türkiye standının organizasyonunu bu yıl Ankara Sinema Derneği’ne (ASD) verdi. Stantta Türkiye sinemasını tanıtacak kataloglar ile, uzun metrajlı filmlerin fragmanları ile kısa metrajlı filmleri içeren DVD’lerin yanı sıra Kalan Müzik’in katkılarıyla hazırlanan Türk müziği CD'leri dağıtılacak. Festival kapsamında 14 Şubat’ta düzenlenecek "Türkiye Resepsiyonu"nda Baba Zula da bir konser verecek.

(soL – Haber Merkezi)