Aratos dergisi 10. yılını kutladı

Tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisi Aratos, 10. yılını çeşitli sanat etkinlikleriyle kutladı. Tarsus'ta 2004 yılından beri yayın hayatını sürdüren Aratos'un 10. yıl etkinliğinde aydınlanma mücadelesinin yükseltilmesinin önemi vurgulandı.

Tarsus’ta 2004 yılında yayın hayatına başlayan Aratos dergisi 10. yılını kutladı. Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisi yayına başladığından bu yana 10 yılda 55 sayıya ulaştı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi 10. Yılını Sanat Şenliği ile kutladı.

Aratos okurları ve dostları bir araya geldi
Çok sayıda Aratos okuru, dostu ve sanatseverin katıldığı kutlama Tarsus Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Aratos 10. Yıl Sanat Şenliği çeşitli sanat etkinliklerinin yer aldığı gece, sergi salonunda “Tarsuslu Filozoflar” Resim ve Heykel Sergisinin açılışı ile başladı.

Gecenin sunuculuğunu, resim sergisine de iki tablo ile katkıda bulunan ve Silifke’de Kalykadnos Akdeniz Kültürü ve Sanat dergisini yayınlayan Resmiye Özel Serbes’in yaptığı Aratos 10. Yıl Sanat Şenliğinin açılış konuşması, Aratos dergisi kurucusu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yapıldı.

"Aydınlanma mücadelesini yükseltmek gerek"
Aratos dergisinin yerelden evrensele uzanan bir anlayış içerisinde emekten yana, ilerici ve aydın kimlikle çıkan yayın olduğunu belirten Uğur Pişmanlık, “Türkiye’de gericileşme sürecine karşı, kültürden sanata kadar her alanda aydınlanma mücadelesinin yükseltmek gerek. Ülkemiz ve bölgemiz bir karanlığa sürükleniyor. Emperyalist politikalara, onun savaş çığırtkanlıklarına karşı ancak direnç noktaları oluşturularak karşı çıkılabilir” diye konuştu.

Her kentin kendini aydınını yaratması gerektiğini vurgulayan Pişmanlık, “Aydınlar toplumla buluşmalıdır. Kültür ve sanat çabalarını, yapıtlarını topluma ulaşmak için önemli bir köprüdür. Aratos dergisi, üretmeye ve yoluna devam edecektir. Dergimizin 10. yıla ulaşması okurlarımızın katkısı ile olmuştur. Aratos okurlarına ve dostlarına teşekkür ediyorum” dedi.

"Aratos dergisi adeta bir okul oldu"
Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm hocası ve Aratos dergisi Yayın Kurulu Üyesi Doç. Dr. Eyüp Erdoğan ise yaptığı konuşmada, Aratos dergisinin on yıllık yayın hayatına çok şey sığdırıldığını, kenti ve bölgeyi aşarak ülkemizde adını duyuran bir yayın haline geldiğini vurgulayarak, “Aratos dergisi, yayınladığı çeşitli kitaplarla ve gerçekleştirdiği birçok sanat etkinliğiyle adeta bir okul olmuştur. Özellikle dergi bünyesinde kurulan Aratos Felsefe Okulu’nu ikinci yılına girmesinin ve bunu, Antakya Felsefe Akademisi, Silifke’de Senarkos Felsefe Okulu’nu kurulmasına öncülük ederek felsefeyi toplumla buluşturan çabaları son derece önemlidir. Uğur Pişmanlık, adeta tek kişilik bir ordu gibi çalışarak, Aratos dergisini dinamik bir yayın olarak hayata katmaktadır” diye konuştu.

"İktidarın sanata saldırdığı süreçten geçiyoruz"
Çukurova Üniversitesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaaslan ise yaptığı konuşmada, Aratos dergisinin kent ve bölgenin kültür yaşamına önemli şeyler kattığını belirterek, “İktidarın, sanata saldırdığı, ucube dediği bir süreçten geçiyoruz. Bu anlamda Aratos dergisi sanatı sahiplenen ve toplumla buluşturan ilerici bir çaba içinde faaliyetlerini sürdürüyor. Biz de bu güzel çabaya katkıda bulunmaktan memnunuz. Aratos dergisine nice on yıllar diliyor ve emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

"Barışın örgütlü gücü emperyalistlerin oyununu bozabilir"
Aratos dergisi gecesinin konukları arasında bulunan Barış Derneği İzmir Şube Başkanı Burhan Aksakal da yaptığı konuşmada, öncelikle toplumsal duyarlılıkların arttırılması anlamında Aratos’un önemli bir kültürel etkinlik içinde olduğunu belirterek, “Türkiye bir savaşın içine çekilmeye çalışılıyor. Çukurova engin bir kültüre sahip ama yanı başımızda bir savaş gerçekliği var. Bir yanda Adana’da İncirlik Amerikan Üssü, diğer yanda füze kalkanı projesi, şimdi de bölgemize patriot füzeleri yerleştirmeye çalışıyorlar. Buna izin vermemek lazım. Halk isterse bunu engelleyebilir. Eğer kapımızda savaş varsa, barış da bölge insanının gündeminde olmalıdır. Ancak, barışın örgütlü gücü emperyalistlerin ve gerici iktidarın bu oyununu bozabilir. Aydınlanma çabaları barışa da hizmet etmelidir. Aratos gibi yayınlara ve çabalara ihtiyacımız var. Aratos’u yayınlayan ve ona emek verenleri kutluyorum” dedi.

Sinevizyon ve oyun gösterimi yapıldı
Konuşmaların ardından Tarsuslu filozofların 20 tablosu ve 5 büstünün yer aldığı sergi gezildi. Etkinliğe, beş yüz kişilik toplantı salonunda ise Uğur Pişmanlık’ın yazdığı, Nihat Çapar’ın yönettiği ve Çağrışım Tiyatrosu’nun sahnelediği “Evrenin Merkezindeki İnsan” oyunu ile devam edildi. Barış Derneği ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin flamalarının asılı olduğu gecede “Yaşadığımız Toprakları Aydınlatan Ustalara Saygı” sinevizyon gösterisi yapıldı.

Kutlama mesajları
Aratos 10. Yıl Sanat Şenliğine, yurt içinden ve dışından Barış Derneği, Adana Tabipler Odası, Tarsuslular Derneği (Ankara), Yunanistan Barış Derneği Başkanı Stavros Tassos’tan, Bilim ve Gelecek dergisi, Aratos derisi yayın kurulu eski başkanı arkeolog Hüseyin Adıbelli, Danışma kurulu üyesi Türkolog Turan Alptekin, yazar Nihat Behram gibi çok sayıda kişi ve kuruluştan kutlama mesajı geldi.

Aratos ödülleri verildi
Aratos dergisi okurlarının ve dostlarının buluştuğu ve ilgiyle izlenen gecesinde 2012 “Aratos Ödülü”, Ahmet Bağ ve Cumali Balcı Resim Atölyesi’ne verildi. Dergi adına konuşan Remzi Karabulut ödül gerekçesini, Tarsus’un sanat yaşamına yaptıkları katkı olarak açıklarken, Ahmet Bağ, atölyesi adına verilen “Aratos Ödülü”nü Çağrışım Tiyatrosu yönetmeni Nihat Çapar’ın elinden aldı.

Ödül töreninin ardından Tarsus Sanat Merkezi’nin sunduğu klasik müzik dinletisi ve Uğur Pişmanlık’ın kapanış konuşmasından sonra fuayedeki kokteyl ile son buldu. Fuayede ise Aratos dergisi yayın standı dışında, Yazılama Yayınları Standı ve Sol gazetesi standı yer aldı.

(soL - Mersin)