“Arap Baharı Aldatmacası” kitabının yazarları okurlarla buluştu

Eylül ayında kitapçıların raflarında yerini alan “Arap Baharı Aldatmacası” kitabının yazarları Alper Birdal ve Yiğit Günay kitaba ilişkin soruları yanıtlamak üzere Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde okurlarla buluştu.

Son 2 yılın en çok tartışılan süreci olan “Arap Baharı”nı inceleyen “Arap Baharı Aldatmacası. Ortadoğu'da Emperyalist Restorasyon” kitabının yazarları Alper Birdal ve Yiğit Günay dün Kadıköy NHKM’de okurlarla buluştu.

Söyleşide ilk sözü alan soL Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Alper Birdal, kitabı yazmalarındaki en temel etkenin solun bu sürece dair sesinin cılız çıkması olduğunu söyledi.

Bu alana dair oldukça gelişkin tezleri ortaya koyan solun bu tezleri bir araya getiren bir kitap üretmediğini vurgulayan Birdal, “Arap Baharı Aldatmacası” kitabı ile bu eksiği kapatmaya çalıştıklarını ve kitabı okuyanların bu konuda bütünlüklü bir bakışı bulabileceğini dile getirdi.

Arap Baharı’na ilişkin ABD ve AKP’nin de sıklıkla dile getirdiği “diktatörler devriliyor, demokrasi geliyor” tezinin yanında, bir de bu teze kimi akrabalıkları olan ikinci bir yaklaşımın daha var olduğunun altını çizen Birdal, bu yaklaşımda “diktatörler halk tarafından yıkılıyordu, batı bu mücadeleyi baskılamaya çalışıyor ama şu an halkla diktatörler hala mücadele ediyor” formülünün ileri sürüldüğünü söyledi. Birdal bazı sol entelektüellerin de savunduğu bu yaklaşımın Arap coğrafyasında yaşananlara halkçı ve devrimci bir nitelik atfettiğini hatırlattı.

“Arap Baharı Aldatmacası” adlı kitaplarında üçüncü tezi öne sürdüklerini belirten Birdal, Ortadoğu’da yaşanan halk tepkilerinin sınıfsal ve nesnel bir temeli olduğunu belirtirken, buna karşın yaşanan sürecin bütününe baktıklarında, yaşananın emperyalist bir restorasyon girişimi olduğunun görüldüğünü ve buna ilişkin kitapta çok sayıda olgu ve olaya yer verdiklerini ifade etti.

Birdal’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Günay ve Birdal söyleşiye katılan izleyicilerin sorularını yanıtlarken, yaklaşık bir buçuk saat süren söyleşide kitaba, Ortadoğu'da ve Suriye’de yaşanan sürece ve Türkiye'nin bu süreçteki rolüne ilişkin tartışıldı.

(soL - İstanbul)