AKP 'pamuk' gibi olmalı

Yazar Orhan Pamuk, AKP’nin yönetiminden memnun hani biraz daha yumuşak olsa, ordu da işlere karışmasa demokrasi tamam olacak!

Gün geçmiyor ki Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk Türkiye’nin özgürlük ve demokrasi sorununa ilişkin yeni bir açıklamayla karşımıza çıkmasın! Pamuk’un reçetesi belli. AKP sert tutumunu yumuşatsa, ordu bu işlere karışmasa, Kürt sorunu da demokrasi sorunu da çözülecek.

Amerikan PBS televizyonunda ‘Charlie Rose Show’ adlı programa katılan Pamuk, Türkiye’deki temel çekişmenin, “daha fazla kültürel, dilsel, siyasal hak talep eden Kürt halkı" ile, "bundan korku duyan ve gerçekte bu konuyu daha liberal ve yumuşak biçimde nasıl ele alacağını bilmeyen merkezi hükümet" arasında yaşandığını iddia etti.

İslamcı-laik çatışması hakkındaki soruya “Türkiye, Batılılaşma projesini geliştirmeye başladığında, bu sorun da başladı. Bence Türkiye kesinlikle laik bir ülke” yanıtını veren Pamuk, liderinin 10 yıl önce kendilerini “İslamcı” olarak tanımladığı bir partinin bugün iktidarda olmasının, bu resmi çok fazla değiştirmediğini söyledi.

AKP biraz yumuşasa…
Hükümetin “Kürt meselesine ilişkin yumuşak ve liberal tavır geliştirmek yerine sert bir tavır izlediğini” söyleyen Pamuk, AKP’nin biraz yumuşaması halinde çözüm yolunda ilerlenebileceğini savundu. Pamuk’a göre vatandaşların oylarıyla seçilen partiye ve onun icraatlarına saygı duyulması gerekiyor.

Kendini “kültürel olarak laiklere yakın hissettiğini” söyleyen Pamuk, "laikler" için "Daha batılılar ancak kendi otoriter hallerinin, hoşgörüsüzlüklerinin, ifade özgürlüğü üzerinde durmamalarının, Türkiye’de insanların oylarına saygı göstermemelerinin sorununu yaşıyorlar" dedi.

Ordunun “demokrasi yerine şeriat gelecek” düşüncesinin bir bahane olduğunu düşünen Pamuk, “Maalesef, Türk bürokrasisi ve ordudaki bazı kesimler, sahip oldukları ayrıcalıklarını kaybetmek istemiyor. Bu, ordu ve bürokrasi içindeki muhafazakar ve otoriter bazı yönetici elitlerden kaynaklanıyor. Maalesef demokrasiden korkuyorlar. Bu kesimler, AB ile müzakerelerden de memnun değiller. Çünkü ayrıcalıklarının bazılarını kaybedebilirler” yorumunda bulundu.

Nobelli, zengin, rahatsız…
Masumiyet Müzesi’ni yazmasının ardından Nobel ödülü alan Orhan Pamuk, hayatında birçok değişiklik meydana geldiğini her fırsatta tekrarlıyor. Ekim ayında İspanya’nın La Vanguardia gazetesine verdiği röportajında, “Nobel ödülü için yaptığım konuşmada, ödülün beni değiştirmeyeceğini söylemiştim ama değiştirdi. Nobel beni mutlu ve meşgul bir insan yaptı. Banka hesaplarım ve maillerim kabardı. Ama edebiyata ayırdığım zaman da arttı, daha büyük vaatlerim var” demişti.

Masumiyet Müzesi adlı kitabındaki Kemal karakterinin kendisi olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Pamuk, “Benim Kemal olduğumu düşünenleri anlayışla karşılıyorum. Hayatımız çok benzer. Üst sınıfız, hayatın güzelliklerinin tadını çıkartıyoruz. İkimiz de bunu paylaşıyoruz, fakir bir ülkede zengin biri olmanın rahatsızlığı. O, kendi sosyal grubundan çıkıp, birey olarak ayrılıyor” sözleriyle bulunduğu sınıfı da açık ve net bir şekilde tarif etmişti.
(soL - Haber Merkezi)