Yıbaşı: TRT hükümetin borazanı mı?

Ertuğrul Günay'ın TRT muhabirini azarlaması üzerine bir açıklama yapan Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yıbaşı, olayın, hükümetin TRT'ye bakışındaki çarpıklığı sergilediğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın TRT muhabirini azarlaması nedeniyle Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yıbaşı, basına bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bakan özür dilemeye çağırılırken, olayın, her zaman kapalı kapılar ardında gerçekleşen TRT'nin hükümete tabi kılınması çabalarının açık bir örneği olduğuna değinildi.

"Ben Edirne'deyim, TRT Beyoğlu'nda"
İstanbul Beyoğlu Belediyesi'nce düzenlenen Altın Eller Kültür Sanat Festivali'ni izleyen TRT muhabiri Ercan Demir'i, "bundan önce bir şey yok mu burada? Ekmekçiler Kervansarayı'nda Türksoy ressamları. Bu değil mi? İşte bu... Okur yazar değil misiniz siz? TRT misiniz siz? Kardeşim siz TRT olarak Türkiye'nin tanıtımına katkı yapmak zorundasınız. Ben Edirne'de uluslararası bir toplantı yapıyorum Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak için. İnanılmaz tarihsel bir mekânda. Ne iş yapıyorsunuz?" sözleriyle azarlayan Günay, TRT'yi hükümetin yayın organı olarak gören yaklaşımını sergilemişti.

"Nezaketten uzak ve yetki dışı davranış"
Bakan'ın tutumunun bir yönüyle nezaketsizlik olduğunu belirten Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yıbaşı, aynı zamanda, bu davranışıyla yetki sınırlarını aştığını da ifade etti. TRT'nin özerk yapısının kanunlarla güvence altına alındığını hatırlatan Yıbaşı, "TRT'nin haber akışını belirlemek, günlük haber takiplerine karar vermek, Kültür ve Turizm Bakanı'nın işi olmadığı gibi, Kabine'deki hiçbir bakanın, hatta Başbakan'ın bile işi değildir" dedi. 



TRT hükümetin borazanı mı?
Yıbaşı, TRT'nin hükümetin borazanı, muhabirinin de emir eri gibi algılanmasını eleştirerek, TRT'den hesap sorulacaksa, bunun, yeterince özerk ve bağımsız bir yayın anlayışını hayata geçirememesinden dolayı olması gerektiğini söyledi.

TRT'nin kusurunun, ezilenlerin, yoksulların, ayrımcılığa uğrayanların ekranlarda yer almaması, bu sorunun muhatabının da TRT muhabiri değil, AKP iktidarınca atanan TRT yöneticileri olduğuna dikkat çeken Yıbaşı, Ertuğrul Günay'ı özür dilemeye çağırdı.