Türkiye'de ilk bale yarışması

Devlet Opera ve Balesi Türkiye'nin ilk bale yarışmasını 8-13 Eylül'de düzenleniyor. Yarışmanın jürisinde, bale alanında yetkin Türk ve yabancı isimler yer alıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Opera ve Balesi'nin düzenlediği ve "2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul" projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Bale Yarışması'nda, Türkiye, ABD, Rusya, Kazakistan, Moldova, Bulgaristan, Japonya, Polonya, İsviçre, İtalya ve Güney Kore olmak üzere 54 başvurudan, 15-19 yaş arası dansçıların yarıştığı "küçükler" kategorisinde 19 kişi, 20-26 yaş arası dansçıların yarıştığı "büyükler" kategorisinde de 17 kişi yarı finalist olmaya hak kazandı.

"1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması", Türkiye'de bir ilk olması açısından önem taşıyor. Yarışmanın onur konuğu, bale ve dans dünyasının efsanevi ismi "Ölümsüz Kuğu" Maya Plisetskaya. İki yılda bir düzenlenmesi düşünülen yarışmanın ikincisi 2010 yılında yapılacak.

Jüri üyeleri arasında 3'ü Türk olmak üzere, dünyaca ünlü 11 isim alıyor. Yarışmanın Türkiye jürisinde, Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Meriç Sümen Kanan, Türkiye'nin ilk madalyalı baleti, geçen yıllarda Avrupa'nın en iyi artistik direktörü seçilen, Portekiz Ulusal Balesi eski Direktörü Mehmet Balkan ve uzun yıllar bale yöneticisi olarak görev yapan Türkiye'nin ilk bale sanatçılarından Evinç Sunal yer alıyor. Uluslararası jüri üyeleri arasında Bordeaux Balesi Direktörü Charles Jude, (Jüri Başkanı) Münih Ulusal Balesi Başöğretmeni Konstanze Vernon, Viyana Ulusal Balesi Başöğretmeni Evelyn Teri ve Belçika Kraliyet Balesi eski Direktörü Robert Denvers bulunuyor.

Final 12 Eylül'de
36 dansçı, 9-10 Eylül tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yarı finalde yarışacak. Final 12 Eylül günü aynı yerde yapılacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek "1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması", 13 Eylül'deki gala gecesi ve ödül töreni ile son bulacak.

Yarışmada büyük ödül, 6 bin avro para ile "İstanbul Grand Prix". Ayrıca, Türk balesinin kurucusu olarak bilinen Dame Ninette de Valois adına Jüri Özel Ödülü verilecek. Dance Europe Magazin editörü Emma Menning de bir dansçıya "Yükselen Dansçı Ödülü" verecek.

"Baleye tepki duyanlara karşı"
TOBAV (Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) Başkanı Tamer Levent, "2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul" projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerin sanatsal içerikli olması gerektiğini ve 1.Uluslararası Bale Yarışması'nın bu konuda önemli bir örnek oluşturacağını söyledi. Levent, yaklaşık 6-7 yıldır, siyasetin sanatın gelişmesi konusunda bir çabasını göremediklerini, aksine, şu ana kadar sanat kültürünün geliştirilmesi konusunun bir siyaset başlığı olmaktan çıkmaya başladığını belirtti.

Cumhuriyet Türkiyesi'nin, cumhuriyetin temelinin kültür olduğu düşüncesini kanıtlamak istercesine, sanatı önemsediğini ve özendirdiğini ifade eden Levent, "2010'a yönelik etkinlikler kapsamında başlayacak '1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması', bu sanat dalına, özellikle tepki duymakta olanlara karşı da, önemli bir dünya aktivitesidir. İstanbul'da her iki yılda bir yapılacak olması, bir ülkenin 'tanıtımının' sanatsal çalışmalarla da yapılabileceğinin artık anlaşılmaya başlanacağını göstermektedir" dedi.