Türkiye’ye Locarno’dan 2 ödül

Festivalde, Ben Hopkins'in “Pazar–Bir Ticaret Masalı” filminin başrol oyuncusu Tayanç Ayaydın En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alırken, Özcan Alper “Sonbahar” ile CICAE ödülüne layık görüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl 61'incisi düzenlenen Locarno Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in "Pazar - Bir Ticaret Masalı" filminin başrol oyuncusu Tayanç Ayaydın sahip oldu. Festivalin yarışma bölümünde yer alan, yönetmenliğini Özcan Alper'in yaptığı bu yılın Altın Koza ödüllü filmi "Sonbahar" da katıldığı ilk uluslararası festivalden CICAE ödülüyle döndü. Filmin dünya prömiyerini Locarno'da gerçekleştiren Özcan Alper, 21 Ağustos'ta başlayacak olan Montreal Film Festivali'ne de katılıyor.

Tiyatrodan ödüllü filmlere
Festivalde daha sonuçlar açıklanmadan önce eleştirmenlerden olumlu not alan tiyatro oyuncusu Tayanç Ayaydın, çeşitli TV dizilerindeki rolleriyle de tanınıyor. Filmde diğer önemli bir rolü usta tiyatro oyuncusu Genco Erkal üstlendi. Almanya-Türkiye-İngiltere ve Kazakistan ortak yapımı olan "Market-A Tale of Trade" (Pazar-Bir Ticaret Masalı) Doğu Anadolu'da kısa yoldan zengin olma hayaliyle manevi değerleri de kaybeden esnaf Mihram'ın, küresel pazarın kendisine teslim oluşu ile birlikte inandığı her şeyi yitirmesini anlatıyor. Filmin yönetmeni Ben Hopkins daha önce Pamir Kırgızları'nın yaşamını anlattığı "Ölü Bir Kuzuyu Değerlendirmenin 37 Yolu" adlı belgeselle 2006 Berlin Film Festivali'nde ödül kazanmıştı.

Locarno'da Altın Leopar "Parque Via"nın
Festivalde en iyi film kategorisinde "Altın Leopar Ödülü"nün sahibi İspanyol yönetmen Enrique Rivero'nun "Parque Via" filmi oldu. En İyi Yönetmen ödülüne "Elle Veut Le Chaos" filmiyle Kanadalı Denis Coté, En İyi Kadın Oyuncu ödülüne "Mar Nero" filmindeki rolüyle Illaria Occhini değer görüldü. Jüri Özel Ödülüne ise "33 Sceny Z Zycia" (33 Scenes from Life) filmi ile Malgoska Szumowska sahip oldu.