Türkiye Tiyatrolar Buluşması 2009 gerçekleştirildi

Türkiye Tiyatrolar Buluşması'nın üçüncüsü, sanatın değiştirici gücünü hatırlatarak ve kendisini değiştirici bir etkinlik haline getirmeyi hedefleyerek gerçekleştirildi. Buluşmanın sonuç bildirisi:

HAYATI DEĞİŞTİRMEK İÇİN!

İnsanın insanla doğrudan temas kurduğu bir sanat olarak tiyatroya karşı tiyatrocuların sorumluluğu nedir?

Tiyatronun metalaştırılıp yozlaştırılmasına, tiyatrocuların düşünsel, ekonomik ve siyasi olarak sözde seçkin köleler haline getirilmesine itiraz ediyoruz. Toplumsal aydınlanmanın emekçileriyiz bağımsız duruşumuzu geliştirmenin sorumluluğuyla ezilenlerin yanında olduğumuzu, bir parçasını oluşturduğumuz insanlık evreninde her türlü ayrımcılığı sorgulayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bu nedenle buluşmamızda, grev haklarını kullandıkları için insanlık dışı uygulamalara maruz kalan Kent A.Ş. işçileri, onur konuğumuzdur.

Tiyatroda metin sorununu tartıştık. Sansüre ve oto sansüre alışmayacağız. Dokunulması tehlikelidir denileni sorunsallaştıracağız. Cesur metinler üretmenin biçimlerini hatırlayacak, keşfedeceğiz. Eğitici sorumluluklar alarak bildiklerimizi, bileceklerimizi paylaşacağız.

Tiyatroda yayıncılığı tartıştık. Tanıtımla yetinmeyecek, kendini pazarlamanın neredeyse her şey olmaya başladığı bir basın yayın dünyasına itiraz edeceğiz. Her topluluğun çalışmalarını belgelemesini teşvik edeceğiz. Tiyatro yayıncılığını kirleten, küfüre boğan çıkışları, habercilikten eleştiriye, her çeşit teatral söyleme seviye ve doygunluk kazandırarak etkisiz kılacağız.

Buluşma'nın üçüncü ve son gününde tiyatroda örgütlenmeyi tartıştık. Tiyatrocuları parçalanmaktan alıkoymanın yolu nereden geçiyor? 12 Eylül'de, aydınlanmanın boğulduğu, tiyatronun ışığının karartıldığı günde, TÜRKİYE TİYATROSU KURULTAYI düzenleyeceğiz. Aradan otuz yıl geçtikten sonra 12 Eylül faşizmine yanıtımıza vereceğiz.

Son söz katılımcılara ve konuklara verildi. Verilen mesajlar şunlardı:

* Türkiye Tiyatro Buluşması'na davet edilen Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi Bölge Tiyatrosu'nun katılımı, keyfi bir şekilde belediye yetkilileri tarafından engellendi. Bu durumu protesto ediyor ve protestoyu yaygınlaştırmayı taahhüt ediyoruz.
* İtalya'da sokağa çıkan, demokratik hak ve özgürlükleri için mücadele eden sanat emekçilerini ve yaratıcılarını selamlıyoruz.
* İstanbul 2010 Avrupa kültür başkenti organizasyonunda yaşanan kepazeliklere itiraz edilmesi ve alternatif organizasyon ve etkinliklerin gerçekleştirilmesini destekliyoruz.
* Bir kültür varlığı olan Atatürk Kültür Merkezi'nin restorasyonunun sudan sebeplerle uygulanamaz hale getirilmesini kınıyor ve tüm kültür varlıklarımıza sahip çıkmayı görev kabul ediyoruz.
* Yargının bağımsız ve adil bir işleyişe kavuşturularak, aydınlar üzerinde bir baskı aracı olmaktan çıkarılmasını talep ediyoruz.
* Her türlü sansür ve oto sansüre karşı çıkıyor, ifade özgürlüğüne dayalı bir sanatı ve yaratıcılığı savunuyoruz.
* Medyanın kültür sanat kurumlarını kendine göre biçimlendirme siyasetinden vazgeçmeye çağırıyor, sanatın hiçbir güç tarafından yönlendirilmesini kabul etmiyoruz.
* Tiyatrocuları kendi içlerinde etik ve dayanışmacı bir kültürü var etmek için mücadele etmeye çağırıyoruz.
* Anadilde tiyatro hakkının hiçbir koşula bağlanmadan tanınmasını ve desteklenmesini talep ediyoruz.
* Çocuk tiyatrosu alanında çocuk haklarına saygı temelinde bir tiyatro kültürünün inşasının önemini vurguluyoruz.
* Sanatçıların özlük ve telif haklarının gaspına itiraz ediyoruz.

Tiyatro buluşmalarımız ve tiyatro yoluyla hayatı değiştirme misyonumuz devam edecektir.

Urla Necati Cumalı Derneği'ne teşekkür ederken, Necatı Cumalı, Kutsiye Bozoklar ve Kemal Özer'i bir kez daha selamlıyoruz.

Alfabetik Sırayla

Bildiriye Katılan Kişiler
Fırat Güllü, Hakan Kirezci, Haluk Işık, Mehmet Esatoğlu, Nedim Saban, Orçun Masat, Orhan Aydın, Ömer Faruk Kurhan, Turgay Tanülkü, Zafer Gecegörür

Bildiriye Katılan Topluluklar
Azerbaycan Oyun Çocuk Tiyatrosu, Amatör Tiyatro Çevresi, Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu, Bursa Tiyatro Eküri, İstanbul Oyuncular Birliği Sahnesi, Türkiye Tiyatrolar Birliği, İstanbul Tiyatro Kare, İstanbul Tiyatro Simurg, İzmir Tiyatro Arkadaş, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Manisa Afsem Tiyatrosu, Manisa Şehir Tiyatrosu, Mustafakemalpaşa Belediyesi Bölge Tiyatrosu, Tiyatro Ankara

Bildiriye Katılan Örgütler:
İATP-G, Oyuncular Birliği, Tiyatro İşçileri Sendikası-G