TRT yayını kesti, Yargıtay inceleme başlattı!

DTP grup toplantısında Ahmet Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlaması üzerine konuşmayı canlı veren TRT yayınını kesti. Konuşmanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kürtçe konuşma yapılması ile ilgili inceleme başlattı.

soL (HABER MERKEZİ) DTP'nin Grup toplantısında Kürtçe krizi yaşandı. "Anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak için konuşmamın bundan sonraki bölümünü Kürtçe yapacağım" diyerek Kürtçe konuşmaya başlayan Ahmet Türk'ün konuşması anonsla kesildi. Konuşmayı canlı veren Meclis TV yayınını kesti.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk grup toplantısındaki konuşmasında 21 Şubat'ın dünya anadili günü olarak kutlandığını belirterek, "çok kültürlülüğü geliştirecek olanın çok dillilik olacağını" söyledi.

Türk, TRT Şeş'te Kürtçe yayın yapılabildiğini ancak bunun yasal dayanağının olmadığını söyledi. Kürtçe'nin halka yasak AKP ve devlete serbest olduğunu sözlerine ekledi. Türk'ün konuşmasının devamında Kürtçe devam etmesi üzerine Meclis TV yayını kesti.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Meclis TV'nin yayınını kestiği grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk, "Başbakan da Kürtçe konuşuyor. O zaman ben de anadilimde konuşurum. Bu bir grup çalışmasıydı. Bir daha Kürtçe konuşmayacağım" dedi.

Türk çarşaf giyenlerin de grup toplantılarına alındığını belirterek, "O zaman çarşaf giyenler de Meclis'e gelmemeli" dedi.

Kürtçe konuşmaya farklı tepkiler
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri Cihan Paçacı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "yanlış yapmıştır. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Dil birliği çözülürse problem olur" dedi.

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek de, "TRT'nin sansür uygulaması ve konuşmayı kesmesi yanlıştır. TRT'nin sansür uygulamaması gerekirdi. O konuştu diye TRT'nin sansür uygulamasını doğru bulmuyorum" dedi.

DTP ile ilgili kapatma davası devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kürtçe konuşma yapılması ile ilgili inceleme başlattı.