"TRT’nin yobazlığı yine sahnede"

TRT, “Aşk-ı Memnu” romanından uyarlanan ve ikinci kez çekilen dizinin ilk uyarlamasını sansürleyerek yayınladı. İlk uyarlamanın yönetmeni Halit Refiğ, TRT’nin kültür düşmanlığı yaptığını söyledi. TRT Refiğ’e daha önce de sansür uyguladı.

soL (HABER MERKEZİ) TRT'nin, dizi ve filmlere uyguladığı sansür tekrar sahnede. Halit Ziya Uşaklıgil'in ünlü romanından televizyona uyarlanan "Aşk-ı Memnu" dizisinin Halit Refiğ tarafından 1975'te çekilen ilk versiyonundaki öpüşme sahneleri başta olmak üzere keserek yayınladığı ortaya çıktı.

Hürriyet Gazetesi'ne konuşan yönetmen Halit Refiğ, "TRT, benim çektiğim dizideki öpüşme sahnelerini keserek yayınladı. Diziyi keserek kuşa çevirmişler. Bu yobazlıktır, kültür düşmanlığıdır" dedi.

Daha önce de bazı filmler TRT'nin sansürüne uğramış, bunlardan sonuncusunda, birkaç ay önce, başrolünde Cüneyt Arkın'ın oynadığı 1965 yapımı "Kırık Hayatlar" filmindeki muayene sahnesinde iç çamaşırlı kadın görüntüleriyle mini etekli görüntülerin sansürlendiği ortaya çıkmıştı. İlginç bir tesadüfün eseridir ki bu filmin yönetmeni Halit Refiğ, uyarlandığı romanın yazarı da Halit Ziya Uşaklıgil'di.

Aşk-ı Memnu romanı, 1975 yılında Halit Refiğ tarafından altı bölümlük dizi halinde çekilmiş, TRT'de yayınlandığı dönemde büyük ilgi görmüştü. Refiğ, TRT'nin kendisine ait ilk uyarlamayı üç bölüme sığdırarak kısalttığını, özellikle öpüşme sahnelerine sansür uyguladığını söyledi. "Beni sinirlendiren TRT'nin yaptığı kültür ayıbıdır" diyen Refiğ, "TRT'de bugüne kadar böyle yobaz, çağdışı ve mülteci bir zihniyet olmadı. TRT kendi klasiğine, kültür ve edebiyat tarihinin en büyük klasiklerinden olan bir esere, hunharca, canavarca yaklaştı. Geri kafalılığın ve yobazlığın bu şekli inanın beni çok üzdü. Aşk-ı Memnu'ya gösterilen bu gaddarlık, tamamen kültür düşmanlığıdır" şeklinde konuştu.

1975 yılında çekilen ilk uyarlamasında Şükran Güngör, Neriman Köksal, Müjde Ar, Salih Güney, Suna Keskin, Çolpan İlhan ve Itır Esen rol almıştı. Halit Refiğ'in yönettiği dizi, Türk televizyonlarında yayınlanan ilk yerli dizi olma özelliğini de taşıyor.

"Umarım diziyi izleyen gençler romanı da okurlar"
TRT'nin sansürüne tepki gösteren Refiğ, Aşk-ı Memnu'nun edebiyat tarihinin önemli eserlerinden biri olduğunu, yeni neslin bu eseri tekrar dizi olarak çekmesini sevindirici bulduğunu söyledi. Refiğ, "umarım gençler, bu diziyi izlerken romanı okumaya heveslenirler" dedi.