TRT’nin sansürü “dönüştürüyor”

Halit Ziya Uşaklıgil’in romanından senaryolaştırılan ve Halit Refiğ’in yönettiği 1965 yapımı Kırık Hayatlar isimli film TRT’deki ilk yayınından 20 yıl sonra özel bir sansüre uğradı. Filmin bazı sahneleri kesilmenin yanı sıra değiştirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Pazar akşamı TRT 2'de yayınlanan,1965 yılı yapımı ve başrollerini Cüneyt Arkın ile Belgin Doruk'un paylaştığı "Kırık Hayatlar" isimli filmde bir doktoru canlandıran Cüneyt Arkın'ın kadın hastasını muayene ettiği sahne TRT tarafından sansürlendi. Ancak sansür, başka bazı sahnelerin de kesilmesinden ibaret değil. Muayene sahnesinde kadın oyuncunun göğsü ve sırtı özel bir teknik ile görüntüden çıkarıldı. Sansürde uygulanan özel teknik ile görüntü, doktoru canlandıran Cüneyt Arkın üzerinde odaklanıp büyütülerek hem filmin görüntü kalitesi bozuldu, hem de o anda repliği bulunan kadın oyuncu televizyon izleyicileri tarafından görülmedi.

Filmde başka bazı sahnelerin de kesildiği öğrenildi. Belgin Doruk'un canlandırdığı karakteri aldatan bir doktoru oynayan Ömer isimli karakterin (Cüneyt Arkın) Nebahat Çehre ile olan öpüşme sahneleri ve bazı kadın oyuncuların mini etekli sahneleri de aynı yöntemle sansürlendi.

Sansür sahnesini öğrenen filmin yönetmeni ve senaristi Halit Refiğ şok oldu. Refiğ, " filmin ana konusu olan aldatmayla ilgili bölümleri kendilerine göre sansürlemişler. Anlamak mümkün değil. Ben genç kuşağa üniversitelerde ders verirken eserlerimin bu şekilde sansürlenmesi çok üzücü. Bu film 1988 yılında yine TRT2'de yayınlandı ama o dönem kimse bu filmi sansürlemedi" dedi. Filmin o yıllarda yayınlanan sansürsüz halini de arşivine aldığını dile getiren Refiğ, "TRT arşivlerinde ve bende filmin orijinal halini bulmak mümkün" dedi. Sansür uygulamasında Kanal 7 ve Samanyolu gibi dinci gerici ve özel üretim yayınlar yapan kanalların tarzını deneyen TRT'nin sansür konusuna getirdiği bu yenilik (!) şaşkınlık yarattı.