Toronto Film Festivali

Kanada’da düzenlenen 33. Toronto Film Festivali’ne bu yıl beş Türk yönetmen filmleriyle konuk oluyor. Festival, filmlerin dünya pazarına açıldıkları bir pazarlama platformu olarak görülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) 13 Eylül'e kadar sürecek ve 64 ülkeden 312 filmin izleyiciyle buluşacağı festivalde Ferzan Özpetek'in "Mükemmel Bir Gün", Fatih Akın'ın bir grup yönetmenle birlikte çektiği ABD yapımı "New York Seni Seviyorum", Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun", Yeşim Ustaoğlu'nun "Pandora'nın Kutusu" ve Semih Kaplanoğlu'nun "Süt" filmleri yer alacak. Ferzan Özpetek festivale İtalya adına katılıyor.

Yeşim Ustaoğlu'nun filmi "Pandora'nın Kutusu" Toronto'da ilk defa izleyici karşısına çıkarken, 18 Eylül'de yapılacak olan San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde de "Altın İstiridye" ödülü için yarışacak.

Semih Kaplanoğlu "Süt", Ferzan Özpetek de "Mükemmel Bir Gün" filmleriyle önceki gün Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü için yarışmış, ancak ödüle yönetmenliğini Darren Aronofsky'nin yaptığı ABD yapımı "The Wrestler" (Güreşçi) filmi değer görülmüştü.

Nuri Bilge Ceylan, daha önce de "İklimler" filmiyle katıldığı festivalde, bu yıl 61. Cannes Film Festivali'nde kendisine En İyi Yönetmen ödülü kazandıran "Üç Maymun" filmiyle yer alacak.

Sinemanın pazarlama merkezi Toronto
Toronto Film Festivali dünya çapında düzenlenen diğer festivallerden yarışma bölümünün olmayışının yanı sıra, daha ticari bir festival oluşuyla da ayrılıyor. Cannes, Venedik ve Montreal festivallerinin aksine Toronto'da filmler daha çok dünya sinemalarında gösterilmek üzere çeşitli anlaşmaların yapıldığı bir pazarlama platformu olarak görülüyor. Kuzey Amerika sinemasının ağırlığının sezildiği festival, Venedik Film Festivali'yle aynı dönemde başlıyor. Bazı yönetmenlerin çeşitli ülkelerdeki özel gösterimler için davet aldıkları halde ticari kaygılar nedeniyle, bu davetlere gitmeyerek Toronto'daki pazarlama fırsatını tercih ettikleri iddia ediliyor.

ABD basınında yer alan bir haberde, Toronto'nun Venedik'teki festivale göre daha etkin ve güçlü olduğu savunulurken, Venedik Film Festivali'nin dört yıldır başkanlığını yürüten Marco Müller'in açıklamalarında, gelecek yıl için Toronto'ya savaş açtığını söylediği belirtiliyor. Sinema dünyasına ticari kazanç penceresinden bakan Toronto Film Festivali'ne katılan yönetmenler için, festival uluslararası tanınırlık platformu olma özelliğini koruyor.