Tarihi afişlerin ustası İhap Hulusi anılıyor

Latin harfli ilk Alfabe kitabının kapağı başta olmak üzere, Milli Piyango, Kulüp Rakısı, Beykoz Kunduraları, Kızılay, Emlak Bankası logo ve afişlerinin tasarımcısı, afiş ve grafik sanatı ustası İhap Hulusi, doğumunun 110. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'de afiş ve logo tasarımının ilk temsilcisi İhap Hulusi, doğumunun 110. yılında, uzun yıllar yaşadığı Kınalıada'da başlayan sergi ile önce Türkiye'de, daha sonra Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki özel etkinliklerde anılacak. Espas İletişim ve Basım Hizmetleri'nin genel müdürü, reklamcı, Ender Merter'in özel koleksiyonundan seçilen 40 eserin bulunduğu Kınalıada'daki sergi 1 Eylül'e kadar görülebilecek.

"Bir Sevda Yolculuğu" Kınalıada'da
İhap Hulusi'nin Poyrazlı Köşk olarak bilinen evinin de bulunduğu Kınalıada'daki Mehmetçik İlköğretim Okulu'nda açılan "Bir Sevda Yolculuğu" başlıklı sergide, Hulusi'nin ilk çalışmalarından son tasarımlarına kadar 40 eserlik bir seçkiden oluşan afiş ve logoların yanı sıra, Ender Merter imzalı "Çizgi Dünyasına Yolculuk - İhap Hulusi Görey'in Skeç Defterleri (1922-1961)" adlı kitabı ve avuç içi boyutta Almanca ve Türkçe basılan ve Frankfurt Kitap Fuarı'na özel hazırlanan "Bir Sevda Serüveni - İhap Hulusi 110. Yaşında" adlı kitap da sergiyi gezenlerin ilgisine sunuluyor. Bu avuçiçi kitapta Hulusi'nin hayatı ve çalışmaları kronolojik olarak görsellenirken, eserlerinden örneklere ve özel eşyalarının fotoğraflarına da yer veriliyor. Sergide ayrıca bir yüzünde 2008 yılı takvimi, öteki yüzünde Milli Piyango bileti tasarımı olan bilet örneği de yer alıyor. Serginin bir bölümünde de sanatçının biyografisi, çalışmalarıyla ilgili kronoloji ve Kınalıada'da yaşadığı evin fotoğrafı bulunuyor. Kronolojik hayat hikayesinin altında Hulusi'nin zaman içerisinde imzasında meydana gelen değişiklik de resmedilmiş.

Latin harfli ilk Alfabe kitabının kapağı, Milli Piyango İdaresi'nin çekiliş afişleri, Garanti Bankası ve Emlak Bankası'nın tanıtım ve reklam afişleri, Kulüp Rakısı'nın logosu, Beykoz Kunduraları, Köy Halk Kıraatı tanıtım afişi gibi Cumhuriyet tarihinin afiş ve grafik tasarımlarının büyük çoğunluğunda "usta" İhap Hulusi'nin imzası bulunuyor. Tasarımcı Ender Merter, sanatçının 100. doğum yılında kendisi ile özdeşleşen "üçgen"e atıfta bulunarak "Müsellesten Üçgene" adıyla bir dizi çalışmayı gerçekleştirmişti. Hulusi'nin 110. doğum yılı etkinlerinin başlığı olarak bu kez Arapça üçgen anlamına gelen "müselles" ile üçgenin Almanca karşılığı "dreieck" seçilmiş.

"Müsellesten Dreiecke"
Etkinlik başlığında Almanca kullanılmasının bir nedeni, uzun yıllar Almanya'da yaşayan ve güzel sanatlar eğitimini burada alan İhap Hulusi için, bugüne kadar yapılan etkinliklerin en önemlisinin Frankfurt'taki kitap fuarında gerçekleşecek olması. Türkiye'nin bu yıl Fuar'a konuk ülke olarak katılması nedeniyle İhap Hulusi'nin çalışmaları "Müsellesten Dreiecke" başlıklı sergide yer alacak.

Cumhuriyet Müzesi'nde özel köşe
Etkinlikleri organize eden tasarımcı Ender Merter'in gerçekleştirmeyi çok istediği İhap Hulusi müzesi, Marmara Üniversitesi'nin Sultanahmet'teki rektörlük binasında açılacak olan Cumhuriyet Müzesi'nde İhap Hulusi köşesi oluşturulmasıyla hayata geçecek. Merter, tüm koleksiyonunu buraya taşıyacak.

Kahire, Almanya, ama ille de Türkiye
1898'de Kahire'de doğan İhap Hulusi Görey, 22 yaşında çizim ve resim yeteneğini geliştirmek için Mısır'dan Almanya'ya gitmeye karar verir. Modelden çizim yapar ve bu çizimlerinin sürelerini not alır. Hayatını bu şekilde kazanmaya karar verince afiş ve gazete ilanı tasarımı yapmak için Münih'te Kunstsgewerbe Scule'de afiş eğitimi alır. Yaptığı işler beğeni görünce birçok firma için tasarım yapmaya başlar. Dönemin en etkili tasarımcılarından olan hocası Ludwig Hohlwein'in diğer başarılı bazı tasarımcılar gibi ABD'ye yerleşerek çalışmalarına orada devam etmesi yönündeki önerisini reddederek, 25 yaşında Türkiye'ye döner. Cumhuriyetin kuruluşunun ikinci yılında geldiği ülkesinde, devletin sanatın geliştirilmesi için attığı adımlara katkıda bulunan ve başarılı tasarımlarını ülkenin en önemli etkinlikleri ve kurumları için yapan Hulusi, Latin harflerinin bulunduğu ilk Alfabe'nin tasarımını, Köy Halk Kıraatı kapağını, Kulüp Rakısı'nın logosunu başta olmak üzere çok sayıda afiş ve logoyu tasarlar. 1986 yılında hayata gözlerini yuman İhap Hulusi, çalışmalarının kapsamıyla Cumhuriyet tarihinin resimli anlatımını yapacak kadar etkin, titizliği başarısının göstergesi olan, Türkiye'deki görsel sanat çalışmalarının "ustası" olarak tanınıyor.