“Son Kumsal”a hakaret yargıya taşındı

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), “Son Kumsal” belgeselinin gösterimini durdurarak yönetmenini kovan AKP’li İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç hakkında suç duyurusunda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) BSB Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği, İnebolu'da geçen ay yaşanan olayla ilgili olarak İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç hakkında, "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, görevi kötüye kullanma ve hakaret" suçlarından soruşturma açılması istemiyle suç duyurusunda bulundu. Birliğin avukatı Burhan Gün, Cumhuriyet Savcılığı'nın dosyayı incelediğini ve soruşturmayı başlattığını söyledi.

BSB ve yönetmen Rüya Arzu Köksal adına Avukat Burhan Gün tarafından yapılan suç duyurusunda, İnebolu'da 22 Temmuz akşamı yaşanan olay anlatılarak, olayda Belediye Başkanı İdris Güleç'in "Anayasada karşılığını bulan sanat özgürlüğü, sanatı ve düşünceyi yayma özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, sanatın ve sanatçının korunması gibi temel normları ihlal ettiği" belirtildi. Bir belgesel filmle yönetmenin, bir makale yazarı ya da bir oyun yazarının yaptığı gibi düşünce ve kanaatlerini ifade etmeye çalıştığı, filmin gösterimi sırasında Güleç'in davranışının, düşünce ve kanaati ifade etmeyi engellemek olduğu da dilekçedeki açıklamalar arasında yer aldı.

"Reklam oldu oylarım arttı"
İdris Güleç, olaydan sonra Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte "bugün de aynı düşüncedeyim yarın da, Başbakanıma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu, hem de ben meşhur oldum. Benim de oylarım en az beş puan artmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim" şeklinde konuşmuştu.

Dilekçede, İdris Güleç'in davranışı, sözleri ve eyleminin hukuki değil keyfi olduğu, bir kamu yöneticisi olmaktan kaynaklanan güçle bu söz ve eylemleri gerçekleştirdiği, adı geçen ihlallerin insanlığın en temel kazanımlarına karşı olduğu ve Güleç'in "ben Başbakanımı korudum " diyerek kendince lidere bağlılığını göstermeye çalıştığı, "iyi reklam oldu", "beş puan arttı oylarım" diyerek yarattığı bu hukuksuzluktan menfaat temin ettiği belirtildi.

"Son Kumsal'a ve Köksal'a hakarettir"
Suç duyurusunda, bir sinema yönetmenine yapılabilecek en büyük hakaretin, filminin gösterimi sırasında durdurulması olduğunun altı çizilerek, bu duruma maruz bırakılan "Son Kumsal" belgesel filmin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile çekilmiş olduğu ayrıca 2008 Ankara Film Festivali'nde belgesel dalında 3.'lük Ödülü aldığı da hatırlatıldı.

Avukat Burhan Gün, BSB'nin konuyu yakın takibe aldığını, soruşturma çerçevesinde önümüzdeki günlerde yönetmen Rüya Arzu Köksal ve Aydın Kudu'nun ifadelerine başvurulmasının beklendiğini söyledi.